Lucenko nem tartja lehetetlennek Jacenyuk távozását ősszel


Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokk (BPP) parlamenti frakciójának vezetője a kormány jövőbeni összetételéről, és a kormányfőjelöltekről is beszélt a BPP sajtószolgálatának – írja az UNIAN hírügynökség.

Lucenko szavai szerint a jelenlegi kormány két miniszterének közelmúltbeli távozása két kritériumról tanúskodik. „Az első az erkölcsösség a politikában. A környezetvédelmi miniszter (Ihor Sevcsenko) erkölcstelen cselekedetei miatt mondott le, amelyek elfogadhatatlanok egy hadban álló országban. A másik a szakmai hatékonyság. Az egészségügy-miniszter (Olekszandr Kvitasvili) a mi nyomásunkra nyújtotta be a lemondását, mivel bár minden tiszteletem Kvitasvili úré, az egészségügy terén nem mentek végbe a társadalom számára is érzékelhető reformok” – jelezte a frakcióvezető.
„Számos minisztériumban csak meghirdetik a reformokat. Ha továbbra is így megy, kénytelenek lesznek távozni. Ősszel e két kritérium alapján felülvizsgáljuk a teljes kormányt” – hangsúlyozta Lucenko.

Arra kérdésre, leváltják-e a miniszterelnököt is, Lucenko úgy felelt, hogy Arszenyij Jacenyuk távozását sem zárja ki a kormányfői posztról. Hozzátette: „Ma azonban felelőtlenség lenne erről beszélni. Nem szeretnék a kormány és az ország megrendítésével foglalkozni.”
Szavai szerint természetesen vannak jelöltek a kormányfői posztra. „Ha eljön az ideje, megnevezzük őket, jelenleg ez felelőtlenség volna. Jelenleg Jacenyuk tölti be a tisztséget, aki élvezi az elnök és a parlamenti koalíció, ezen belül a BPP bizalmát.”

Az UNIAN emlékeztet, korábban Lucenko kijelentette, hogy Arszen Avakov az általa a Majdan tanácsában leadott szavazatnak köszönhetően lett belügyminiszter. Elmondta azt is, Avakov sokat tett a frontért, de a reformot nem szándékozott végrehajtani.

Kárpátalja hetilap

[poll id=”16″]