Porosenko jött és tisztogatott


A Kárpátaljára látogató Petro Porosenko elnök nemcsak a megye új közigazgatási vezetőjét iktatta be új hivatalába, hanem egy sor más hangos bejelentést is tett.

Tudatta: mostantól új vezetője van a helyi titkosszolgálatnak és a megyei rendőrségnek. Az SZBU kárpátaljai hivatalának élére Oleg Vojevodint, a megyei belügyi főosztály élére pedig Szerhij Knyazevet nevezték ki. Mindketten Kelet-Ukrajnából érkeztek, az új rendőrparancsnok kinevezését személyesen Hennagyij Moszkal kérte. Ezen kívül lapátra került a Csapi és a Munkácsi Határőrosztag parancsnoka. A vámhivatal elöljáróit már korábban leváltották. A „fejek” hullásától az államfő azt reméli, sikerül megállítani Kárpátalján az óriási méreteket öltött csempészüzletet, a vele összefüggésben lévő hatalmas korrupcióval együtt.

Az új kormányzótól, Moszkaltól is ezt várja Porosenko, akit elkísért itteni útjára Arszen Avakov belügyminiszter és Vaszil Hricak, az SZBU nemrég kinevezett főnöke is. Hennagyij Moszkal 1950-ben született a közeli Bukovinában. Nem ismeretlen Kárpátalján, hiszen 1995 és 1997 között a helyi milíciát irányította, 2001 és 2002 között pedig már volt itt kormányzó. Mostanáig a háborús Luganszk megyét vezette, de volt korábban belügyminiszter-helyettes és elnöki külön megbízott a Krímen.

Az Ungváron tartózkodó Petro Porosenko természetesen kitért a munkácsi ügyre is. A fegyverrel közlekedő Jobb Szektor tagjait terroristáknak és közönséges banditáknak nevezte.


[poll id=”16″]