Szépségtapasszal a korrupció ellen


Ukrajna egyik legégetőbb problémája a korrupció, ezért az ország új vezetése eltökélte, hogy megreformálja az ország rendvédelmi szerveit. A jelenlegi fejlemények alapján az arculati elemek átalakítása megelőzi a szerkezeti reformokat. A rendőrség transzformációja közben azonban egy új kihívás is nehezíti a hatóságok munkáját, írja a Napi Gazdaságban megjelent cikkében Bakodi Péter.

 

Az ukrán rendőrség nemrég új népszerűségi kampányba kezdett annak érdekében, hogy a testületről kialakult általános közvélekedést pozitív irányba befolyásolják. Kétezer új rendőrtisztet vettek fel a rendőrség kötelékébe, az elsődleges kritérium a megnyerő kinézet volt. Az újoncok mintegy negyede nő. A szakmában szokatlan felvételi követelményeknek köszönhetően gyors eredményeket ért el a kampány, a kijevi lakosok körében rendkívül népszerűek az új rendőrök.

 

A közösségi oldalakat ellepték a frissen kiképzett tisztekkel készült közös portrék, és emellett online is hirdetik az új ukrán rendőröket. A PR-kampány részeként a rendőrség egyenruháját is lecserélték, és egy sokkal modernebb, egyesek szerint az amerikai rendvédelmi szervek uniformisára hajazó öltözetet vezettek

 

Az új kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megreformálja a korrupt rendvédelmi szervek évtizedek óta berögzült struktúráit, ugyanakkor a szerkezeti reformok nem elegendők, ezért is döntöttek az arculati megújulás mellett. Az ukrán lakosság túlnyomó többsége rendkívül elégedetlen a hatóságok munkájával. A rendőrséget egy korábbi felmérés szerint az ország egyik legkorruptabb intézményének tartják az ukránok, amelyet csak az igazságszolgáltatás előz meg a negatív rangsorban. Az alulfizetett rendőrök gyakran egészítik ki havibérüket azzal, hogy nagy összegű büntetéssel fenyegetik meg a polgárokat apróbb kihágások miatt, majd a megféle­mlítettek a kiszabandó büntetések helyett az eredeti tarifánál alacsonyabb összeget adnak át az ellenőrzést végző rendőröknek, akik aztán zsebre teszik azt. A korrupció elleni harcot azonban nem az alsó szinten, hanem a rendvédelmi szervek vezetésénél kezdte meg az új ukrán kormány. A közelmúltban több, vesztegetési botrányba keveredett magas rangú tisztet is eltávolítottak a rendőrség kötelékéből. Emlékezetes az a tavaszi eset, amikor élő televízióadás közben vettek őrizetbe rendőri vezetőket az ukrán hatóságok.

 

A kelet-ukrajnai konfliktus következtében az önbíráskodás új formája ütötte fel a fejét a posztszovjet országban. Több szélsőséges nacionalista szervezet is félkatonai szárnyat alapított a Donyeck és Luganszk megyei felkelések kitörésére reagálva. Ezek az irreguláris csoportok a kormányerőket kiegészítve aktívan részt vesznek a szakadárok elleni harcban. Távolról akár szimpatikusnak is tűnhetnek a hazafias kezdeményezések, ezek azonban komoly biztonsági kockázatot jelentenek. A Jobb Szektor fegyveresei nemrég a szeparatista harcoktól legtávolabb eső, kárpátaljai régióban kerültek összetűzésbe a helyi rendvédelmi szervekkel. A tűzharc következtében többen is életüket vesztették. A radikális szervezet akciója megkongatta a vészharangokat Kijevben. Az átalakuló rendőrség legfőbb feladata a korrupcióval való leszámolás mellett a nacionalista szélsőségesek elleni fellépés lehet. Ukrajna a Transparency International nemzetközi korrupciókutató civil szervezet évenként összeállított, országok szerinti rangsorában rendre az utolsó negyedben foglal helyet ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok között. Az állami és üzleti struktúra korrupt működése társadalmilag és gazdaságilag is súlyos problémákat generál. Az ukrán állam jelenlegi tehetetlenségében is jelentős szerepet játszik a korrupció. Az emberek elvesztették bizalmukat a rendszerben, így a problémák orvoslására is egyéni megoldásokat igyekeznek keresni.

 

[poll id=”16″]