Jacenyuk fegyvert kér


Ukrajna nemcsak saját területét, hanem az Európai Unió határait is védi, és ezért segítségre tart igényt a Nyugattól, egyebek mellett védelmi jellegű hadfelszerelések formájában – mondta Londonban az ukrán miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk – akit szerdán fogadott a Downing Streeten David Cameron brit kormányfő – a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: Ukrajnának az “orosz vezénylés alatt tevékenykedő” katonai alakulatok elrettentése végett van szüksége védelmi jellegű felszerelésre.

Arra a kérdésre, hogy mit ért védelmi fegyverzet alatt, Jacenyuk páncélos-elhárító eszközöket, elektronikus hadviselésre alkalmas felszereléseket és navigációs berendezéseket említett. “Mi vagyunk az egyetlen (olyan ország), amely harcban áll az orosz hadsereggel (…) Segítsenek nekünk” – fogalmazott az interjúban az ukrán kormányfő.

Arszenyij Jacenyuk az MTI híre szerint kijelentette: az ukrán kormány szerint jelenleg több mint 40 ezer orosz fegyveres tartózkodik ukrán területen, közülük tízezren “egyértelműen a reguláris orosz fegyveres erők tagjai”. Hozzátette: egyetlen ország tagadja az orosz katonák ukrajnai jelenlétét – maga Oroszország.

Jacenyuk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai tőkét akar kovácsolni a görögországi válságból, meg akarja bontani az egységet az Európai Unión belül, valamint az EU és az Egyesült Államok között is. Az orosz államfő célja feszültségek szítása az EU-ban, és “forró válsággócok kreálása világszerte”, ugyanúgy, ahogy a korábbi évtizedekben a Szovjetunió tette, amikor saját belső problémáiról akarta elterelni a figyelmet – mondta az ukrán kormányfő, akinek a népszerűsége nem mellékesen hatalmasat zuhant az utóbbi hónapokban, s ha most tartanának választásokat, pártja könnyen kiszorulna a törvényhozásból.

 


[poll id=”16″]