Jöhet az újabb IMF-részlet


Az ukrán jegybank vezetője szerint, ha a kijevi parlament a napokban elfogadja a szükséges törvényjavaslatokat, akkor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) július végén engedélyezi egy újabb hitelrészlet átutalását.

 Valerija Hontareva a parlament pénzügyi bizottságában azt mondta, hogy legkésőbb a hét végéig kell döntenie a parlamentnek egyebek között a betétesek nagyobb biztonságát célzó törvénytervezetről, továbbá arról a javaslatról, amelynek a célja az, hogy javuljon a Naftogaz állami energetikai vállalattal szemben a jogi személyek fizetési morálja.
A Naftogaz vesztesége jóval nagyobb az ország költségvetési hiányánál, és csak állami beavatkozással tudja fizetni adósságát.
Márciusi adat szerint az állami költségvetés közvetlen hiánya 68 milliárd hrivnya, a GDP 4 százaléka, a Naftogaz adóssága pedig 110 milliárd hrivnya volt.
Az IMF februárban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, összesen 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev március 13-án kapta meg. A második részlet mintegy 1,6 milliárd dollár lenne.

Forrás: MTI

 

[poll id=”16″]