Készülőben a harmadik Majdan?


A kijevi hatóságok pánikolnak a szélsőséges Jobboldali Szektor ellenőrizetlen tevékenysége miatt, mert a szervezet második frontot nyithat a jelenlegi kormány ellen, ha mozgósítja erőit – állítja a Süddeutsche Zeitung című német napilap.

Munkácson néhány napja három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. A konfliktus általános meggyőződés szerint a csempészpiac felosztása körüli vitára vezethető vissza.

A Süddeutsche Zeitung cikke szerint a konfliktus pánikot okozott az ukrán politikusok körében, sokan attól félnek, hogy ez az incidens csak a kezdete egy erőteljes felkelésnek, ami egy újabb Majdanhoz vezethet.

„Ez talán egy fordulópont Ukrajna történetében. Holnap vagy holnapután úgy merül majd fel egy ilyen ügy, hogy önkéntesek az állam ellen. Ez halálosan komoly” – foglalta össze a helyzetet a lapnak a Nemzetbiztonsági Tanács egyik névtelenséget kérő magas rangú alkalmazottja.

Az SZ szerint az ország nyugati részén történt véres incidens felveti a katonai konfrontáció lehetőségét is a kormánnyal. A Jobboldali Szektor aktivistái ugyanis mozgósítják az erőiket, így ha Kijev nem teszi meg a megfelelő intézkedéseket, akkor valószínűleg Ukrajnának egy harmadik Majdannal kell szembenéznie. Amennyiben pedig a hadsereg és a dühös polgárok csatlakoznak a Jobboldali Szektorhoz, mindez reális lehetőség lesz – írja az MNO.


[poll id=”16″]