Kiírták az orosz parlamenti választásokat


2016 szeptemberében lesznek az orosz parlamenti választások –írja a Vesztyi.ru. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az Állami Duma képviselőválasztásainak új, állandó határidejét, amely az először kiírt 2016 decembere helyett 2016 szeptemberében fog történni lesz.

A változtatás célja az volt, hogy úgynevezett „egységes választási nap” legyen kitűzve a mindenkori parlamenti választásokra, azaz minden esetben szeptember hónap harmadik vasárnapja legyen a választás időpontja.

A törvényt az „Egységes Oroszország” kormányzópárt, a „LDPR” (Vlagyimir Zsirinovszkij pártja), és az “Igazságos Oroszország” párt szakértői készítették elő Szergej Nariskin parlamenti elnök vezetésével. A törvénytervezetet az orosz kormány is helyben hagyta. A kezdeményezést nem támogatta a KPRF (kommunista párt), mivel azt alkotmányellenesnek találta. Véleményezésre elküldték a dokumentumot a felsőház szenátorainak és az alkotmánybíróságnak is, akik nem találtak törvénysértést a tervezetben.

Július 3-án a parlament alsóháza, a Duma is megerősítette a tervezetet, 339-en szavaztak mellette, 102-en ellene. Azok a képviselők, amelyeket a következő választások során nem választanak újra, szociális és pénzügyi kedvezményeket kapnak 2016 december 4-ig, a mandátumuk érvényességének napjáig. A kedvezményekre a központi költségvetésből 713 millió 700 ezer rubelt különítenek el.


[poll id=”16″]