Klimkin az EU-t hibáztatja


A munkácsi események miatt veszélybe kerülhet az Európai Unió és Ukrajna közötti vízumliberalizáció – vélekedett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a parlament európai integrációs bizottságának ülésén.

A külügyminiszter szerint „a szomszédos országokban sok olyan politikus van, aki igyekszik elferdíteni ezt a kérdést. Mindenekelőtt Magyarországon, de Szlovákiában is. Nézzék meg ezeknek az országoknak a sajtóját, és meglátják” – idézte a politikust a Pravda.com.ua ukrán hírportál.
„Az EU-ban természetesen sok okos ember van, aki tisztában van a valósággal. De ezen okos emberek némelyikénél más van a napirenden” – jegyezte meg a külügyi tárca vezetője. Klimkin úgy vélte, nagy a veszélye annak, hogy ősszel nagy lesz a nyomás Ukrajnán a vízummentesség megadásával kapcsolatban, mert szerinte az EU bizonyos erői hiányosságokat fognak keresni Ukrajna felkészültségét illetően.

Mind Ukrajnában, mind külföldön nagy visszhangot váltott ki, hogy Munkácson a múlt hét végén fegyveres összetűzés robbant ki a Jobb Szektor szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, amibe beavatkozott rendőrség. A konfliktus hátterében sokan a csempészpiac felosztása körüli vitát sejtik. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ezért utasítást adott a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőinek leváltására, Petro Porosenko pedig elrendelte az Ukrajnában működő törvénytelen fegyveres szervezetek lefegyverzését, és új kormányzót nevezett ki a megye élére.

Forrás: MTI

 

[poll id=”16″]