Merkelék figyelmeztették Hrojszmant


Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök felhívta telefonon Volodimir Hrojszmant, az ukrán parlament elnökét.

A két magas rangú állami vezető elégedettséggel nyugtázta, hogy kezdetét vette az ukrán alkotmány reformjának folyamata, amely a decentralizációra helyezi a hangsúlyt. Felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük figyelembe kell venni a lázadók ellenőrzése alatt álló területek sajátosságait, ahogyan azt a minszki megállapodás is előírja.
Erről a kérdésről tárgyalt az ukrán törvényhozás elnökével Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettese is, aki szerdán Kijevbe érkezett. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az amerikai tisztségviselő nagyra értékelte az ukrán parlament munkáját, amely szerinte most “a változások motorjaként” működik.
Hrojszman kifejtette vendégének: a decentralizációt érintő alkotmánymódosítások hozzájárulnak majd a demokrácia és a polgári társadalom fejlődéséhez, vízválasztóként szolgálnak majd Ukrajna szovjet múltja és európai jövője között.

Forrás: MTI

 

[poll id=”16″]