A munkáltató is átadhatja a behívót


Ukrajnában, így Kárpátalján is tart a részleges mozgósítás hatodik hulláma. A Szegodnya című napilap internetes kiadása annak járt utána, hogy a munkaadó átveheti és továbbadhatja-e a behívót.

A portálnak nyilatkozó jogász szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály, nem támaszt olyan követelményt, hogy a hadkötelesek számára a behívók kézbesítése csak személyes átadással történhet.

„A jogi normák értelmében a munkáltatónak együtt kell működnie, segítenie kell a hadkiegészítő parancsnokság munkáját. Ennek értelmében a munkaadónak megfelelő időben tájékoztatnia kell munkavállalót a behívás tényét, garantálnia kell a hadköteles és a mozgósítás hatálya alá eső polgár megjelenését a toborzási állomáson vagy gyűjtőhelyen – idézi a Szegodnya Andrij Voznyuk jogászt.

A mozgósítással kapcsolatos jogszabályok megsértése adminisztratív felelősségre vonást von maga után. Így, ha a vállalkozások, intézmények és szervezetek nem teljesítik kötelezettségüket Ukrajna Adminisztratív Jogsértési Kódex 2101. paragrafusa alapján az adózatlan minimálbér 30–300-szorosának megfelelő (de legkevesebb 17 hrivnya) bírsággal büntethetőek. Magánszemélyek esetében a hadkiegészítő parancsnokságon való megjelenés elmulasztása nyomós ok nélkül behívás esetén az adózatlan minimálbér 1–7-szeresének megfelelő bírsággal büntethető.

Mivel az ide vágó jogszabály nem fogalmaz pontosan a behívók átadásának módjáról, helyéről és idejéről, valamint a hadköteles megjelenési kötelezettségéről, ezért, ami nem ütközik az érvényben lévő törvényekkel az megengedett. Ilyen formán a munkáltatók is kötelezhetők a behívók átadására.


[poll id=”16″]