Hivatalos: Lanyo a határról önként fordult vissza


Óriási visszhangot váltott ki az ukrán médiában, hogy az elmúlt hét végi munkácsi lövöldözés egyik főszereplője Mihajlo Lanyo megpróbálta elhagyni Ukrajnát.

Az ellenzéki parlamenti képviselő fekete színű S-osztályos Mercedesével, az őt kísérő testőrsége pedig egy Land Rover típusú terepjáróval jelentkezett kilépésre a Csap-Záhony ukrán-magyar közúti határátkelőn. Az első hírek szerint Lanyo olaszországi tengerparti nyaralásra tartott családjával, ám a határőrök visszafordították azzal az indokkal, hogy nem működik a számítógépes rendszer. A képviselő ezt az Ukrajinszka Pravda internetes hírportálnak is megerősítette, hozzátéve, hogy a helyzet tisztázása végett az ügyészséghez fordul.
Később az Ukrán Állami Határőrszolgálat közleményben cáfolta, hogy feltartóztatták volna a parlamenti képviselőt. Vaszil Szervatyuk, az állami határőrszolgálat parancsnokhelyettese azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

A hírt kommentelők szerint valószínű, hogy hivatalos parancs nem volt Lanyo feltartóztatására, főleg, hogy parlamenti képviselőként a mentelmi joga megvédi a hasonló incidensektől. Ugyanakkor hozzászólok, úgy vélik, a határőrök nem hivatalos, szóbeli ukázt kaphattak arra vonatkozóan, hogy lehetőség szerint akadályozzák meg a képviselő kilépését. Többen párhuzamot véltek felfedezni a Lanyo eset és a határátkelőn történt délutáni áramszünet között.


[poll id=”16″]