Hivatalos: Lanyo a határról önként fordult visszaÓriási visszhangot váltott ki az ukrán médiában, hogy az elmúlt hét végi munkácsi lövöldözés egyik főszereplője Mihajlo Lanyo megpróbálta elhagyni Ukrajnát.

Az ellenzéki parlamenti képviselő fekete színű S-osztályos Mercedesével, az őt kísérő testőrsége pedig egy Land Rover típusú terepjáróval jelentkezett kilépésre a Csap-Záhony ukrán-magyar közúti határátkelőn. Az első hírek szerint Lanyo olaszországi tengerparti nyaralásra tartott családjával, ám a határőrök visszafordították azzal az indokkal, hogy nem működik a számítógépes rendszer. A képviselő ezt az Ukrajinszka Pravda internetes hírportálnak is megerősítette, hozzátéve, hogy a helyzet tisztázása végett az ügyészséghez fordul.
Később az Ukrán Állami Határőrszolgálat közleményben cáfolta, hogy feltartóztatták volna a parlamenti képviselőt. Vaszil Szervatyuk, az állami határőrszolgálat parancsnokhelyettese azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

A hírt kommentelők szerint valószínű, hogy hivatalos parancs nem volt Lanyo feltartóztatására, főleg, hogy parlamenti képviselőként a mentelmi joga megvédi a hasonló incidensektől. Ugyanakkor hozzászólok, úgy vélik, a határőrök nem hivatalos, szóbeli ukázt kaphattak arra vonatkozóan, hogy lehetőség szerint akadályozzák meg a képviselő kilépését. Többen párhuzamot véltek felfedezni a Lanyo eset és a határátkelőn történt délutáni áramszünet között.


[poll id=”16″]