Pozsonyban menekülthullámtól tartanak


Tízezres ukrajnai menekültáradatra készül Szlovákia, Magyarország és Lengyelország, állítólag már egyeztettek is a három ország illetékesei, legalábbis a Pozsonyban megjelenő Új Szó című lap értesülései szerint.

Eszerint az Ukrajnában uralkodó bizonytalan és kiszámíthatatlan helyzet miatt a környező országok már a legsötétebb forgatókönyvre is készülnek. Ha ugyanis az ukrán–orosz határszakaszról a harcok az ország más régióira is kiterjednének, szinte biztos, hogy az ukrán állampolgárok ezrei próbálnának nyugatra menekülni, s ellátásuk sokkal nagyobb problémát okozhatna Szlovákiának, mint az Ausztriától ideiglenesen átvállalt 500 menekült és a 100 keresztény szíriai ellátása, akik menedékjogot kapnak.

Az Új Szó információi szerint a magyar, a lengyel és a szlovák kormány az elmúlt hónapokban már egyeztetett azzal kapcsolatban, hogy ha Ukrajnában esetleg szétesik a központi hatalom, akkor menekülthullám várható Kárpátaljáról. Ebben az esetben nem több száz, hanem több tízezer ember befogadására is fel kell készülnie a szomszédos országoknak.

Állítólag már arról is egyezség született, hogy Magyarország és Szlovákia 20–20 ezer menekült befogadására próbál felkészülni, Lengyelország pedig 40 ezer személyt engedne az országba. Egyes információk szerint a magyar kormány is többször foglalkozott a kérdéssel, s döntés született arról, hogy Zalaegerszegen egy volt katonai laktanyában elkezdenek egy logisztikai központot kiépíteni.

A szlovák kormány sajtóosztálya nem akart bővebb tájékoztatást adni a témáról, de nem is cáfolta az egyeztetéseket. Az Új Szónak elküldött nyilatkozatban annyit közöltek, hogy az adott problematikáról a témában kompetens szaktárca, a belügyminisztérium ad állásfoglalást. Michaela Paulenová belügyi szóvivő viszont azt állítja, erről a témáról a minisztériumok nem egyeztettek.

A fenyegető ukrán menekülthullám legutóbb az ukrán–orosz konfliktus kipattanása után volt téma. A magyar kormány azóta többször nyíltan kijelentette, a visegrádi csoport találkozóin rendszeresen egyeztetnek a témában. Azt, hogy reális problémáról van szó, Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság kutatóközpontjának igazgatója is alátámasztotta, aki a TA3 hírtévének kijelentette, ha a harcok Ukrajna nagyobb területére is kiterjednek, nem emberek tízezrei, hanem százezrei fognak nyugatra menekülni.

 

[poll id=”16″]