Törhetik a fejüket az autótulajdonosok


Az ukrán parlament autóközlekedést érintő törvénymódosítása kellemetlen változást hoz az autótulajdonosok számára. Amint a törvény hatályba lép, és elterjednek a rendőrségi megfigyelő kamerák az utakon, azoknak az autótulajdonosoknak lesznek problémáik, akik meghatalmazás által adták el az autóikat.

A törvény értelmében az automata rendszer szerint rögzített szabályszegések felelősségét az viseli, akire be van regisztrálva a közlekedési eszköz. Még akkor is, ha nem ő volt a volán mögött. Vagyis, ha Ön valamikor meghatalmazással adta el az autóját, és az új tulajdonos azt nem írta magára, akkor minden egyes büntetés az autó korábbi tulajdonosának, vagyis Önnek fognak postázni.

Annak értelmében, hogy ezt valamennyire sikerüljön kikerülni, a törvény arra kötelezi a Miniszteri Kabinetet, hogy a törvény hatályba lépésétől számított egy hónap alatt értesítse az autótulajdonosokat, és tisztázza, kinek milyen autója van. Még nem tudni, hogy a kormány ezt hogy oldja meg. Azonban, ha Önnek, mint korábbi autótulajdonosnak nem jön értesítés, hogy Ön után egy személygépjármű számolódik a hatóságok adatbázisában, akkor jobb inkább saját magunknak a közlekedésrendészethez fordulni és kérvényezni ennek leellenőrzését.

Amennyiben vannak ilyen autók az adatbázisban, arról inkább jobb lemondani. Erre két mód lehetséges. Az első, hogy felvegyük a kapcsolatot az új tulajjal és megkérjük, hogy írja magára az autót. Amennyiben erre nem hajlandó, marad a második lehetőség, bejelentjük a rendőrségen, hogy az autó és az iratai elvesztek. Igaz, az utóbbi lehetőség kellemetlenségekkel jár az új tulaj számára, hisz ebben az esetben az autó is elveszettként fog szerepelni az adatbázisban, vagyis a rendőrök egy újabb ellenerőzése során azt le is foglalják.

 


[poll id=”16″]