Véglegesítették a helyhatósági választások dátumát


Az ukrán parlament, a Rada kitűzte a regionális választások időpontját október 25-i dátummal. A július 17-i szavazásban 237 képviselő igennel szavazott a szükséges 226-tal szemben. A szavazást követő nyilatkozat szerint a Donbássz területén nem lesznek választások, mivel „ nem lehetséges az EBESZ normáihoz igazodó feltételeket megteremteni.” Ugyanúgy nem lesznek választások az „ideiglenesen megszállt Krím területén és Szevasztopol városában sem.”

A DNR és az LNR azon területeire vonatkozóan, amelyeket az ukrán hadsereg ellenőriz, a választások időpontját a Központi Választási Bizottság később hozza nyilvánosságra, de ezen időpont megerősítéséhez is a Rada többségi támogatása szükséges. A rendelet a sajtóban történő megjelenés után tekintendő érvényesnek.

Július 14-én az ukrán parlamentben törvényt fogadtak el, amelyben megtiltják a Donbásszban és a Krímben a választások kiírását, ez utóbbit Kijev a mai napig saját területének tekinti. Július elején Alekszandr Zaharcsenko, a DNR vezetője bejelentette, hogy október 18-án tartanak helyi választásokat, amely bejelentésre Petro Porosenko úgy reagált, hogy a választásnak végzetes következményei lehetnek a Donbássz békéjére.

Ezt megelőzően márciusban az ukrán elnök még úgy nyilatkozott, hogy minden olyan választás eredményét elismerik, amely az ukrán törvények figyelembevételével kerül megrendezésre. Zaharcsenko után az LNR képviselője, Igor Plotnyickij is bejelentette, hogy náluk a regionális választások időpontja november 1. lesz.

A minszki egyezmények szerint a Donbásszban történő választások kulcskérdésnek tekintendők a béke megteremtésének szempontjából. Utoljára 2010. október 31-én voltak Ukrajnában regionális választások Kijev és a Ternopoli megye területén kívül.


[poll id=”16″]