Az USA azt üzeni állampolgárainak: azonnal hagyják el Krímet


Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma július 16-i bejelentésében azt ajánlja állampolgárainak, halasszanak el minden utazást a Krím-félszigetre, Donyeckbe és Luganszkba, akik pedig már ott tartózkodnak, azonnal hagyják el a területet – írja a tass.ru.

Az eddig elért megegyezések ellenére tovább folynak az újabb áldozatokat követelő harcok a Donbásszon. Az amerikai Védelmi Minisztérium olyan esetekről is beszámolt, amikor az amerikai állampolgárokat hosszasan fenntartották a „szeparatisták” ellenőrzőpontjain. „Ukrajna kormánya bejelentette, hogy azok a külföldi állampolgárok – beleértve az USA állampolgárait is – akik Oroszországból akarnak Ukrajnába jutni a felkelők területein keresztül, nem fognak tudni bejutni az ukrán fennhatóságú területekre” – nyilatkozták az amerikai minisztériumban.

„Az ukrajnai helyzet megjósolhatatlan és gyorsan megváltozhat” – mondták az amerikaiak. Egyben azt is ajánlották Ukrajnában tartózkodó állampolgáraiknak, hogy tartózkodjanak a nagyobb tömegektől Odessza és Harkov megye nyilvános terein.

Az ENSZ adatai szerint eddig 6417 áldozata és 15 ezer 962 sebesültje van a konfliktusnak, amely az egész régióra hatással van, hisz nagyjából 1,2 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakhelyét. A donyecki ügyészség adatai szerint Donyeck megye ukrán fennhatóságú területein 2015 első felében 1592 ember tűnt el. Artemovszkban 115, Szelidovóban 88, Szlavjanszkban 82, Kramatorszkban 69, Dzerzsinszkben 61, a Marinkai járásban 69, Mariupol Októberi járásában 66.


[poll id=”16″]