Hágózár: keresnek de még nem találtak


Tegnaptól megerősített ellenőrző posztokat állított fel a kárpátaljai rendőrség, határőrség és a vámhivatal a Kárpátok hágóin. Ahogy azt már korábban beharangoztuk, a hágózár Hennagyij Moszkal újonnan kinevezett kormányzó csempészet felszámolására irányuló első lépéseinek egyike, a négy hágón kiemelten ellenőrzik a ki és belépő forgalmat.

A TSN hírcsatorna helyszíni tudósítójának beszámolójából kiderül, hogy a közlekedésrendészet (DAI) alsóvereckei (Nizsnyi Vorota) ellenőrzőpontjánál a kifelé vezető oldalt lezárták. A blokkolt sávban a Nemzeti Gárda BTR páncélozott csapatszállítója parkol, így a be és a kiléptetés csak egy sávon történik.
„Igyekszünk feltartóztatni az illegális áruforgalmat. A közlekedési rendőr megállítja a kamiont vagy a teherutót, mi pedig ellenőrizzük a szállítmány papírjait, kikérdezzük a sofőrt. Ha mindent rendben találunk tovább engedjük” – mondta Olekszandr Csejpes, a Kárpátaljai Vámhivatal parancsnoka.

A hatályos jogszabályok értelmében a hatóságok a pótkocsik tartalmát nem ellenőrizhetik, így csak a hamis menetlevelek és dokumentumok alapján próbálják kiszűrni a gyanús szállítmányokat.
A megkérdezett sofőröket megosztja az intézkedés. Egyesek helyeslik és támogatják a kiemelt ellenőrzést, míg mások szerint csak rabolják a drága idejüket.

Hogy meddig tart majd a megerősített ellenőrzés a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal frissen kinevezett elnöke csak annyit mondott, hogy addig ameddig ő Kárpátalja kormányzója. Hennagyij Moszkal hozzátette a csempészcigaretta mellett kábítószer és illegális migránsok után kutatnak a hatóságok.
Az eddigi hatósági ellenőrzések során sem szabálysértőt sem csempészt nem fogtak.


[poll id=”16″]