Kiutasították a határról a „mobilizátorokat”


A csapi határőrség emberei akadályozták az egyesített Ungvári Hadkiegészítő Parancsnokság mobilizációs feladatinak teljesítését a Csap–Záhony ukrán–magyar határátkelőnél – panaszkodott Mikola Zsuravljov.

Az Ungvári Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője elmondta, hogy a tegnap esti órákban emberei a Tisza nemzetközi határátkelőhelyen olyan személyeket szerettek volna elcsípni, akik kibújtak, kibújnak a mozgósítási kötelezettség teljesítése alól. Ezt a tevékenységüket egy nappal korábban, szerdán még zavartalanul végezhették, ám csütörtökön a határőrség vezetői felszólították őket, hogy az ellenőrzést folytassák a sorompón kívül. Ugyanakkor a határátkelőn kívül erre nincs jogosultságuk. Mikola Zsuravljov értetlenül áll az eset előtt, főleg, hogy állítása szerint a megyei hadkiegészítő parancsnokság és a Csapi Határőrség korábban megállapodott az együttműködésről.

A hadkiegészítő parancsnok szerint jelenlétükkel zavarták éjszakai műszak “kalimját”. Ugyanis a határőrök pénzt kasszíroznak azoktól az ukrán állampolgároktól, aki külföldi rendszámú autójuk miatt ötnaponta kénytelenek átlépni a határt. Mikola Zsuravljov reményét fejtette ki az iránt, hogy Hennagyij Moszkal újonnan kinevezett kormányzó, haladéktalanul lereagálja a történteket, ugyanis személyi felelősség terheli a mozgósítás lebonyolításának zavartalan rendjéért.

Egy szemtanú beszélt a KátpátHírnek arról, hogy szerdán a határőrökön túl egyenruhások posztoltak a határátkelő sorompója előtt. A kilépő oldalon minden ukrán rendszámú autót megállítottak, elkérték a sofőr és az utasok útlevelét, majd egy náluk lévő listában ellenőrizték a neveket. Az, akinek a neve a jegyzékben szerepelt ott a helyszínen behívót kapott. Volt olyan is, aki cirkuszolt, hogy ő nem vesz át semmit, majd elhajtott.

Korábban írtunk már arról, hogy Kárpátalján a részleges mozgósítás ötödik hullámában csupán 44 százalékban teljesítette a Kijevben megszabott keretszámot, így minden lehetőséget megragadnak arra, hogy javítsanak a statisztikán. A jelenleg is zajló hatodik mozgósítási hullámban 1100 kárpátaljait akarnak behívni a seregbe.


[poll id=”16″]