Állattartási adót vezetnének be Ukrajnában!?!


Állattartási adó bevezetéséről szóló rendeletet fogadott el a Legfelsőbb Tanács – közli a Kárpátalja.ma a coruption.net hírportálra hivatkozva. Az első olvasatban elfogadott törvény célja a költségvetés hiányának csökkentése az állattartó személyek megadóztatása által.

Miroszlava Murkina parlamenti képviselő, a rendelet kezdeményezője elmondta, hogy az ukrajnai válságos helyzet miatt minden lehetőséget ki kell használni az állam jövedelmének növelése céljából. Hozzátette, hogy azért adóztatnák meg az állattartókat, mert nekik arra is van pénzük, hogy drága ennivalót vásároljanak kedvencüknek, miközben az országban sokan az alapvető élelmiszereket sem tudják megvenni.

A törvény szerzői pontosan meghatározták az adó kiszámolásának képletét, valamint azon állatok körét, melyekért adózni kell. Egy kilogramm élő állatért hatvan minimális adózatlan jövedelem egy százalékát kellene befizetni. Például, egy három kilogrammos kutyáért körülbelül harminc hrivnyát kellene adózni. A halak, teknősök, gyíkok esetében az akvárium térfogatát vennék figyelembe – írja a portál.

Az új törvény végrehajtásával az Ukrán Állami Állatorvosi Szolgálatot bíznák meg, amely ellenőrző funkcióit a helyi társasházak tulajdonosai egyesületének és a lakásfenntartási irodáknak adná át. Az állatorvosi szolgálat hatáskörébe tartozna az állatok elkobzása azon személyektől, akik nem fizetik az adót.


[poll id=”16″]