Az EBRD 300 millió dollár kölcsönnel támogatná az ukrán gázvásárlást


Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 300 millió dollár hitelt jóváhagyását tervezi Ukrajnánk, amely az összegből földgázt vásárolna az európai piacon. Az EBRD erről beszámoló kijevi irodájának a vezetője szerint a támogatás megadásával el akarják kerülni annak a lehetőségét, hogy ellátási gondok merüljenek fel a téli időszakban Ukrajnában.

Az EBRD-hitelt a Naftohaz ukrán energetikai vállalat kapná, amely összesen 1 milliárd dolláros külföldi hitelből finanszírozná a földgáz vásárlását, szállítását és tárolását. Ukrajna az EBRD mellett a Világbankkal és az IMF-fel is tárgyal.

Kijev június végétől megszüntette a gázvásárlást Oroszországtól, mert eredménytelenül értek véget a bécsi orosz-ukrán-EU tárgyalások. A megbeszélés célja az volt, hogy megállapítsák az orosz gázárat a harmadik negyedévre. Ukrajna ezután júliustól leállította a Magyarországon keresztül történő gázimportot, miután már májustól nem vesz földgázt Lengyelországon át.

Ukrajna jelenleg kizárólag Szlovákián keresztül importál földgázt, ennek a mennyisége azonban kevesebb a korábbi időszakhoz képest.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

mti


[poll id=”16″]