Az EBRD 300 millió dollár kölcsönnel támogatná az ukrán gázvásárlást

gaz_szamla1

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 300 millió dollár hitelt jóváhagyását tervezi Ukrajnánk, amely az összegből földgázt vásárolna az európai piacon. Az EBRD erről beszámoló kijevi irodájának a vezetője szerint a támogatás megadásával el akarják kerülni annak a lehetőségét, hogy ellátási gondok merüljenek fel a téli időszakban Ukrajnában.

Az EBRD-hitelt a Naftohaz ukrán energetikai vállalat kapná, amely összesen 1 milliárd dolláros külföldi hitelből finanszírozná a földgáz vásárlását, szállítását és tárolását. Ukrajna az EBRD mellett a Világbankkal és az IMF-fel is tárgyal.

Kijev június végétől megszüntette a gázvásárlást Oroszországtól, mert eredménytelenül értek véget a bécsi orosz-ukrán-EU tárgyalások. A megbeszélés célja az volt, hogy megállapítsák az orosz gázárat a harmadik negyedévre. Ukrajna ezután júliustól leállította a Magyarországon keresztül történő gázimportot, miután már májustól nem vesz földgázt Lengyelországon át.

Ukrajna jelenleg kizárólag Szlovákián keresztül importál földgázt, ennek a mennyisége azonban kevesebb a korábbi időszakhoz képest.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

mti
[poll id=”16″]