Az LNR és DNR állampolgárainak orosz személyigazolványokat fognak adni


A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok állampolgárai hamarosan orosz személyigazolványokat kaphatnak – írja Novorosszia hírügynöksége egy magas rangú donyecki kormányhivatalnokra hivatkozva. Az ő szavai szerint Moszkvában ennek a jogi alapját készítik elő.

„Ha az előző évben azon az elven voltunk, hogy Donbássz nem Ukrajna, akkor a tavalyi év végétől a politikánkat az az elv határozza meg, hogy Donbássz Oroszország. Még ha nem is hivatalosan, de a DNR és LNR területe már Oroszország. Az integrálódás megkezdődött: a gazdaságtól egészen a katonai szféráig és oktatásig. Az orosz személyigazolványok kiadása is ennek az integrációnak egy fontos része.

Moszkva jelenleg a megfelelő dokumentumokat készíti elő Donbássz nyilvántartásba vételéhez. Az ehhez szükséges tapasztalat Abháziából és Dél-Oszétiából származik. Most eljött a mi időnk. A DNR minden egyes lakójának jogában áll orosz személyigazolványt kapni, beleértve a megszállt területek lakóit is. Természetesen a köztársaságok által irányított területeken fogják kiadni őket Donyeckben, Luganszban és más városokban” – mondta a forrás.

Ezt az egészet azzal magyarázta, hogy Ukrajna gyakorlatilag lemondott Donbásszról. „Nem ad ki dokumentumokat. A köztársaságban kiadott dokumentumoknak meg csak a köztársaság területén van hatályuk. Még Oroszország területén sem ismerik el. Például született egy gyermek és kiadnak egy születési igazolványt. Tételezzük fel, hogy a szülők el akarnak utazni a Krím-félszigetre vagy a krasznodari régióba. Átengedik őket az orosz határon? Nem. Mit lehet tenni? Következtetésképp csak az Orosz Föderáció személyigazolványa kiút ebből a helyzetből” – mondta a forrás.


[poll id=”17″]