Egymást vádolják a Donyeck elleni tüzérségi támadással


A Kelet-Ukrajnában szembenálló felek kölcsönösen egymást vádolják a Donyeck város elleni éjszakai tüzérségi támadásokkal. A DNR korábbi tájékoztatása szerint a támadásban egy civil életét vesztette, egy megsebesült, több épület pedig megsemmisült. Ez volt az első támadás a kelet-ukrajnai város központi része ellen a tűzszüneti megállapodás februári létrejötte óta.

Ukrán katonai megfigyelők arról számoltak be, hogy “Donyeck felé fordított” tüzérségi fegyvereket észleltek, amelyek a város lakott területeit lőtték, majd elfordították őket és a kormányerők állásait vették célba – tudatta televíziós beszédében Andrij Taran vezérőrnagy.
Szerhij Galusko, a hadsereg egyik szóvivője elmondta, lehallgatott rádióbeszélgetésekből is arra lehetett következtetni, hogy a felkelők támadást terveznek Donyeck ellen.

Eduard Baszurin donyecki felkelő vezető tagadta, hogy ők állnának a történtek mögött. “Donyeck központját utoljára februárban érte találat (…) Az ukrán fél azt mondja, hogy magunkat lőttük. El tudja képzelni, hogy tüzérségi támadást indítunk saját magunk ellen?” – mondta az illetékes a Reuters brit hírügynökségnek.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a februári fegyvernyugvási megállapodás ellenére egyik fél sem vonta vissza teljesen nehézfegyverzetét a frontvonalról.

MTI


[poll id=”16″]