Az USA és Izreal az iráni megállapodásról egyeztetett


Az Izraelbe látogató amerikai védelmi miniszter, Ashton Carter az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodásról és az Iszlám Államról is szót ejtett a kollégájával, Móse Jaalonnal esedékes megbeszélésen. Az amerikai védelmi minisztert, aki vasárnap éjjel érkezett Izraelbe, hétfőn elsőként Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter fogadta Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán.

Zárt ajtók mögötti megbeszélésük előtt Jaalon úgy nyilatkozott a média helyi képviselőinek, hogy “nagyra becsüli az Amerika és Izrael közötti kapcsolatokat, s hisz benne, hogy a nézetkülönbségek ellenére azonosak az érdekeik és értékeik”.

Jaalon bejelentette, hogy megbeszélésükön Carterrel a Közel-Kelet változó helyzetét vitatják meg. A Pentagon közleményében azt tudatta, hogy a tárgyalások központjában az iráni kérdés és az Iszlám Állam ügye áll.

Carter közölte, hogy izraeli látogatása, melynek során hétfőn Jaalonnal, kedden pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyal “a két ország közötti nyolcvan éves közeli barátság jele. Izrael Amerika közel-keleti stratégiájának alapköve.”

A két védelmi miniszter délután közösen megtekintette Izrael északi határvidékét, ahol a Hezbollah libanoni síita militáns szervezet, valamint a Golán-fennsíkon az évek óta tartó szíriai felkelés jelentette fenyegetés ügyeit vizsgálták meg. Izrael évente mintegy hárommilliárd dollár katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól, s emellett Washington különböző egyéb hadiköltségeket is támogat, köztük a Vaskupola nevű, a rövid hatótávolságú rakétákkal szemben védelmet nyújtó rendszer kiépítését.

mti


[poll id=”17″]