Már pénteken fizetésképtelenné válhat Ukrajna


Szakértők szerint Ukrajna mégis megegyezhet a hitelezőivel, de csak a fizetésképtelenné válását követően – írja elemzésében a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata. Ukrajna a héten sorsdöntő tárgyalásokat folytat magánhitelezőivel. Amennyiben ezek a megbeszélések nem járnak sikerrel, az országra már pénteken a fizetésképtelenség várhat – idézi a portál Elaine Moore-t, a Financial Times szemleíróját a Kárpátalja hetilap.

Moore hozzáteszi, hogy Görögország nehéz sorsa mindkét felet arra késztette, hogy fogja vissza a harcias retorikát, amelyet az elmúlt három hónapban alkalmazott. Ezzel együtt a múlt heti washingtoni találkozón Kijevnek és a hitelezőknek nem sikerült megállapodásra jutniuk Ukrajna 70 milliárd dollárnyi adósságának átütemezéséről. Ugyanakkor a felek közös közleményükben jelezték, hogy sikerült haladást elérni – írja a Kárpátalja Hetilap.

Az FT emlékeztet, hogy miután Oroszország megszállta a Krímet és fegyveres konfliktust „rendezett” a Donyec-medencében, az ukrán gazdaságnak komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Ugyanakkor az ország adósságai még idén elérhetik a GDP 100 százalékát. Kijev ezért igyekszik elérni az értékpapírokban fennálló adósság 40 százalékának leírását 15 milliárd dollár értékben, hogy csökkentse a kivérzett gazdaságára nehezedő adósságterhet.

De egy négy hitelezőből álló csoport, élén az amerikai Franklin Templeton céggel, amelynek a kezében 9 milliárd dollárnyi ukrán hitelkötvény összpontosul, elutasít bármiféle adósságleírást. Ehelyett fizetéshalasztást javasolnak Kijevnek. Az egyetlen haladás a legutóbbi találkozón abban állt, hogy a hitelezők beleegyeztek a GDP-hez kötött értékpapírok egy részének leírásába, de azzal a feltétellel, hogy a leírt összeget visszafizetik, amint helyreáll az ukrán gazdaság növekedése.

Ezzel párhuzamosan Ukrajnának sikerült kifizetnie Oroszországnak 75 millió dollárt a hitelkötvények után, s megállapodott a fizetési haladékról néhány más hitelezővel. Ám a Goldman Sachs-nál figyelmeztetnek, hogy a fizetésképtelenség „valószínűleg” még júliusban bekövetkezik, mivel ebben a hónapban Ukrajnának 120 millió dollárt kell kifizetnie az államkötvények után.

Vagyim Hramov, a Bank of Amerika elemzője azt jósolja, hogy az ukrán gazdaság még rosszabbul lesz, mielőtt javulni kezdene. „Azonban sikerül konszenzust kialakítani az adósságtörlesztési moratórium és a fizetésképtelenség jelentette kockázatnövekedés alapján” – mutatott rá a szakértő.

Ugyanakkor Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter „pozitív aspektusnak” tekinti a technikai fizetésképtelenséget a hrivnya árfolyama számára. Hangsúlyozta, az ukrán kormány azon dolgozik, hogy sikerüljön haladást elérni a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon. De, mint mondta, még ha fizetési moratóriumot hirdetnek is, az nem lehet hatással a hrivnya árfolyamára.

Az IMF-fel kötött megállapodás értelmében Kijevnek négy év alatt több mint 15 milliárd dollárt kell megtakarítania, ezen belül idén 5,2 milliárdot. Jelenleg a Pénzügyminisztérium ragaszkodik az adósság-főösszeg mintegy 40 százalékának leírásához. A hitelezők viszont kitartanak amellett, hogy nem szükséges csökkenteni az adósság főösszegét.

Engedmény gyanánt a Pénzügyminisztérium nemrég pótlólagos „értékhelyreállító eszközöket” ajánlott fel, amelyek alapján akkor kerülhetne sor az adósságtörlesztésre, ha majd Ukrajna a jelenleg előre jelzettnél magasabb GDP-növekedési mutatókat ér el.

Korábban Natalija Jareszko pénzügyminiszter a Dzerkalo Tizsnyának adott interjújában jelezte, hogy Ukrajnának van B és C terve is arra az esetre, ha sikertelenül végződnek a tárgyalások a hitelezőkkel.


[poll id=”17″]