Ukrajna szomszédjánál gyakorlatoznak az amerikaiak


Az Egyesült Államok, Románia, Lengyelország, Grúzia és Moldova mintegy nyolcszáz katonája részvételével hadgyakorlatok kezdődtek vasárnap a háború sújtotta Ukrajnával határos Moldovában. A gyakorlatozás július 25-ig tart a kelet-európai ország második legnagyobb városa, Balti egyik katonai támaszpontján. A településen számottevő az orosz kisebbség aránya.

Veaceslav Rusu tábornok, a hadgyakorlatok vezetője azt mondta, a manőverek célja, hogy az ország fegyveres erőinek együttműködési képességeit tesztelje. A volt szovjet köztársaságban ez a valaha rendezett legnagyobb gyakorlatozások egyike.

Okítanak az amerikaiak

A manővereket megelőzően amerikai katonák modern kommunikációs felszerelés használatára képeztek ki moldovai egységeket, és azt mutatták meg nekik, hogyan erősítsék meg a moldovai katonai ellenőrző rendszereket.

Ez már a többedik

Az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormányerők között dúló konfliktus kirobbanása óta és azt követően, hogy tavaly Oroszország magához csatolta a Krím félszigetet, több katonai hadgyakorlatot is tartottak Moldovában.

Habár a korábbi szovjet köztársaság nem tagja az észak-atlanti szövetségnek, részt vesz a NATO Partnerség a békéért (Pfp) programjában. Korábban 12 egykori Pfp-tag – köztük Magyarország is – a szövetség teljes jogú tagjává vált.

mti


[poll id=”17″]