A Jobboldali Szektor szerint embereik kitörtek a bekerítésből Munkácsnál


A Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, hogy ne ölhessék meg őket – nyilatkozott Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának, az Önkéntes Ukrán Hadtestnek (DUK) a parancsnoka a Znaj.ua ukrán hírportálnak.

A kárpátaljai média által kedden átvett interjúban Sztempickij elmondta, hogy a hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a PSZ menekülő embereit, nagy katonai menetoszlopok járnak faluról falura, különleges műveletet folytatnak, és eközben konfrontálódnak a helyi lakossággal.

„Meggyőződésünk, hogy az embereinket meg akarják ölni, mert sokat tudnak, és (a hatalomban) mindenkinek jó lenne, ha már nem élnének”

– tette hozzá.

A parancsnok kifejtette: a PSZ-ben fontolgatták, hogy megadásra szólítják fel a Munkács környékén rejtőzködő fegyvereseiket, de azt látták, hogy a két emberüket, aki feladta magát és vallomást tett, Kijevben a bíróság két hónapra letartóztatásba helyezte. Elmondása szerint semmilyen garancia nincs az ügy tárgyilagos kivizsgálására vagy igazságos bírósági eljárás lefolytatására, hiszen „látjuk, a bíróságok és a rendvédelmi szervek semmit nem változtak Janukovics elnöksége óta”. Megjegyezte: „nincsenek garanciáink arra, hogy az embereink életben maradnak”.

Sztempickij újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „banális hazugság” az, amit Hennagyij Moszkal, Kárpátalja napokban kinevezett új kormányzója állít a PSZ kárpátaljai szervezetének tagjairól, hogy azok 80 százaléka büntetett előéletű, legtöbbjüket már kétszer, háromszor elítélték.

Moszkal kedden a honlapján azt írta, „banditizmusnak minősül” a PSZ Munkácson lövöldöző kárpátaljai tagjainak a cselekménye. Hozzátette, 13 személyről van szó, az életkoruk 18 és 39 év közötti, közülük 12 kárpátaljai illetőségű, egy pedig a Donyeck megyei Szlovjanszkba való. A többségük Kárpátalja erdeiben bujkál, az ügyükben banditizmus címén indult eljárás, amelynek a büntetési tétele 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés és vagyonelkobzás.

A kormányzó szerint a munkácsi incidens csak a „jéghegy csúcsa”.

mti


[poll id=”17″]