“A munkácsi fegyveres konfliktus előre eltervezett akció volt”


A július 11-i munkácsi fegyveres konfliktus előre eltervezett akció volt, forgatókönyvét a kijevi elnöki hivatalban írták, hogy a Kárpátalján kialakuló helyzet miatt csapatokat lehessen odavezényelni – jelentette ki Vaszil Sztojka, a Jobboldali Szektor (PSZ) menekülő fegyvereseinek parancsnokának, Roman Sztojkának az apja keddi ungvári sajtókonferenciáján.

Megtörte a hallgatást Roman Sztojka, a munkácsi fegyveres összetűzés szervezőjének, a Jobb Szektor (PSZ) menekülésben lévő zászlóaljparancsnokának az édesapja. Vaszil Sztojka ungvári sajtótájékoztatóján mondta el saját verzióját a történtekről. Ahogy arról korábban beszámoltunk Sztojka kulcsszerepet játszott a munkácsi fegyveres viszály kirobbantásában. A lövöldözést követően a PSZ kárpátaljai önkéntes zászlóaljának parancsnoka és társai bemenekültek a Munkács közeli erdőkbe. Az események után nyilvánosságra került videofelvételen maga Sztojka beszél arról, hogy azért keresték fel Mihajlo Lanyót, mert le akarták állítani az érdekeltségébe tartozó csempészetet, nem volt szó a csempészpiac újrafelosztásáról.

Vaszil Sztojka, aki korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ungvári járási főnöke volt, majd az SZBU Kárpátalja megyei részlegének belső elhárítását vezette, közölt: csapdába csalták a fiát és csúnyán kihasználták a Jobb Szektor önkéntes zászlóalját. Állítása szerint előre kitervelt provokáció volt az egész. A birtokában lévő információk és történések alapján az apa arra a következtetésre jutott, hogy a szálakat az ukrán elnöki hivatalból mozgatták.

A csempészet csak fedősztori volt, úgy gondolom a régió destabilizálása volt a valódi cél, ezzel indokot teremtve a hadsereg idevezénylésére és az itt uralkodó klánok felszámolására. Ezzel egy kézbe összpontosítani a hatalmat, a megye irányítását. Hatezer ukrán katonát és gárdistát vezényeltek hat ember elfogására, nem őket akarták elkapni, hanem Kárpátalját elfoglalni

– fogalmazott.

Vaszil Sztojka meggyőződése, hogy Szerhij Saranics, az azóta leváltott megyei rendőrfőkapitány tervelte ki az egészet: Hisz az eset napján Ungvártól-Munkácsig egyetlen rendőrt sem lehetett látni, zöld utat biztosítva a jobb szektorosoknak. A rendőrség a PSZ embereit ezután elvezette arra a helyre, ahol szitává kellett volna lőni őket, a fiúknak 40 másodperc gondolkodási időt adtak, nem volt idejük tanácskozásra sem, azonnal tüzet nyitottak rájuk, s csak annak köszönhették a megmenekülésüket, hogy kellő harci tapasztalatokra tettek szert Kelet-Ukrajnában – mondta.


[poll id=”17″]