A szlovákiai védelmi egységek Ukrajna felől érkező menekültáradatra készülnek


A szlovák védelmi egységek is készülnek a menekültáradatra. Három napos közös gyakorlaton vesznek részt július végén Nyitrán a katonák és rendőrök, valamint a tűzoltók és a mentőalakulatok egységei. Egy esetleges ukrajnai menekültáradatra készülnek.

Az illetékesek szerint a gyakorlatra szükség van, ha ugyanis az ukrán-orosz határszakaszról a harcok az ország más régióira is kiterjednének, szinte biztos, hogy az ukrán állampolgárok ezrei próbálnának nyugatra menekülni, s ellátásuk sokkal nagyobb gondot okozhat Szlovákiának, mint az Ausztriától ideiglenesen átvállalt 500 menekült.

A szlovák határtól mindössze pár tíz kilométerre található Munkácson történt lövöldözés és az Ukrajnában dúló harcok esetleges eszkalálódása a szlovák védelmi és biztonsági szerveket is cselekvésre sarkallja.A védelmi- és a belügyminisztérium ezért Új horizont 2015 megnevezés alatt közös gyakorlatot szervez a hónap végén Nyitrán, melyen katonai és rendőri alakulatokat, tűzoltókat és a vöröskereszt embereit készítik fel egy esetleges menekülthullám fogadására. “A gyakorlaton mintegy 170-200 hivatásos katona vesz részt, és nagyjából harminc harcászati eszközt is kipróbálunk” – tájékoztatott Peter Gajdoš a fegyveres erők helyettes parancsnoka.

A gyakorlat helyszínéül az egyik nyitrai katonai laktanyát választotta a védelmi minisztérium. A kiképzés során képzeletbeli határszakaszokat állítanak fel, ahol a határsértő menekültek csoportosítását, elszállítását, és táborba való elszállásolását, valamint orvosi ellátását fogják gyakorolni. “Hangsúlyozom, hogy fiktív gyakorlatról, és fiktív határokról van szó, hogy felkészüljünk egy olyan forgatókönyvre, ami akkor állhat elő, ha a menekültek elözönlenék Szlovákiát” – mondta a parancsnokhelyettes.

A szlovák kormány azt feltételezi, hogy ha Ukrajnában esetleg szétesik a központi hatalom, akkor nagy méretű menekülthullám várható Kárpátaljáról. Ebben az esetben nem több száz, hanem több tízezer ember befogadására is fel kell készülnie az Ukrajnával szomszédos országoknak.

“Azt gondolom, jelen helyzetben nem elég, ha csak a Dél- és Nyugat-Európában tartózkodó bevándorlókkal foglalkozunk, hanem ugyanúgy figyelemmel kell kísérnünk a keleti határainkhoz közel zajló történéseket is” – hangsúlyozta Martin Glváč, Szlovákia védelmi minisztere.

(inforadio.hu)


[poll id=”17″]