Az ukrán parlament a partizánháborúra készül


A Rada egy tartalékos partizán-hadsereg talpra állítását fontolgatja -írja a Komszomoszkaja Pravda. A személyi állományt a nemzeti gárda és az önkéntes zászlóaljak harcosaiból verbuválnák. Az ukrán parlament egy új törvénytervezetet kíván megvitatni, amely alapján egy tartalékos hadtest kerülne kialakításra partizánháború esetére. Az ötlet Andrej Parubij képviselőtől származik, aki annak idején a Majdan harcaiban eléggé homályos szerepet játszott.

„A törvény lényege az, hogy a nemzeti gárda és az önkéntes zászlóaljak személyi állományát vonnánk be egy partizán-hadtest megszervezésébe, amennyiben közvetlen agresszió érné az országot, hiszen ez esetben a partizánháború az egyik legeffektívebb harcmodor” –magyarázta a Rada elnökhelyettese.

Szavai szerint ukrán és külföldi szakértők segítségével kellene kiképezni a leendő partizánokat. Egyes falvak szakaszokat állítanának ki, a kerületek századokat hoznának létre, míg egy megye már egy ezred felállítására is képes.

„Azok az ukránok, akik védelmezni akarják a hazájukat, de többféle okból nem sorozhatóak be a hadseregbe, most megmutathatnák, hogy jól kiképezve a regionális területvédő harci egységekben is képesek megvédeni szülőföldjüket az agresszió ellen” – tette hozzá Parubij.


[poll id=”17″]