Hajnalban összeesett az arany árfolyama


Rég nem látott árfolyamzuhanással kezdte a hétfő reggelt az arany árfolyama, mely egyfajta megkoronázása az elmúlt időszak folyamatos árcsökkenésének. Piaci hírek szerint kínai eladások állhatnak a háttérben – közli az Investor.

5 éves mélypontra zuhant az arany. Magyar idő szerint ma hajnal 3 és 4 óra között óriási árzuhanást lehetett tapasztalni az arany piacán, mely során
egészen 1086 dollárig szakadt be az árfolyam a kezdeti 1130 dolláros szintről, ráadásul tette mindezt néhány perc leforgása alatt.

Így az árfolyam 2010 márciusa óta először került újra 1100 dollár alá. Azóta némi megnyugvást látni a piacon, jelenleg 1115 dollár körül zajlik a kereskedés.

Piaci hírek szerint a sanghaji aranytőzsdén két perc alatt 5 tonna aranyat adott el valaki, vélhetően spekulatív jelleggel, kihasználva az ultra alacsony likviditási környezetet. Összehasonlításképp, kb. 25 tonna körül volt az átlag napi kereskedési mennyiség a múlt hét során.

Ugyanakkor a mai esésben nem csak az arany volt érintett, bár a leglátványosabb mozgást kétségkívül ez szolgáltatta. Azon túl, hogy az arany több mint 5 éves mélypontra bukott be, a palládium 3, a platina pedig 6 éves mélységbe zuhant. Az ezüst piacát is érintette az esés, ott viszont azért nem lehet sok éves mélypontról beszélni, mert ott tavaly novemberben volt egy – pár napig tartó – több mint 15 százalékos esés.


[poll id=”17″]