Hazamentek a jobb szektorosok


Az előzetes félelmek ellenére különösebb rendbontás nélkül véget ért a Jobb Szektor kedd esti kijevi népgyűlése.

Az alig pár száz embert megmozgató rendezvényen Majdan-dalokat énekeltek, filmet néztek önkéntes katonákról, és persze közösen elénekelték az ukrán himnuszt, ami óriási divatba jött mindenfelé az „Euromajdan” óta.

A demonstráció leglényegesebb momentuma Dmitro Jaros beszéde volt. A Jobb Szektor vezére megismételte mindazt, amit már korábban is elmondott a szervezet mai kongresszusa után. Éspedig, hogy aktivistái nem gyújtják fel a parlamentet, nem fogják megtámadni az állami intézményeket, nem akarják tovább destabilizálni az országban kialakult helyzetet. Ellenben egy sor népszavazást készülnek kezdeményezni.

Jaros azt mondta, nem rohanják meg a parlamentet, a kormány épületét és a többi állami hivatalt, mint attól sokan tartanak. Éspedig azért nem, mert ezzel csak a Kreml kezére játszanának, amit nem szeretnének. A hatalommal szembeni harcukat jogi keretek között akarják megvívni – jelentette ki. Ennek érdekében több népszavazási kezdeményezést indítanak el. Referendumon akarják feloszlatni a parlamentet, lemondatni a kormányt és az államfőt. Ugyancsak a lakosságra bíznák annak eldöntését, hogy legalizálhatóak-e az olyan önkéntes fegyveres egységek, mint ők maguk is. Ezzel szeretnék elkerülni azt, hogy a Jobb Szektort betagolják a hadsereg kötelékébe.

A népgyűlést megelőző kongresszusokon azt is megfogalmazták, hogy Kijevnek fel kell mondania a minszki egyezményt, s Oroszországot hivatalosan is ellenségnek titulálni, a terrorellenes hadműveletet (ATO) pedig megnevezésében is háborúvá változtatni.

A legérdekesebb viszont az, hogy Jaros bejelentette, a Jobb Szektor nem indul az őszi helyhatósági választásokon. Ennek nagyon egyszerű az oka. Azon várhatóan nagyon leszerepelnének, s akkor nehezebb lenne vagdalkozniuk, fenyegetőzniük. Így viszont továbbra is tehetik. Amivel élni is kívánnak, hiszen Jaros máris jelezte, amennyiben elbuknak népszavazási kísérleteik, polgári engedetlenséget tanúsíthatnak.

A népgyűlésükről még annyi, hiába szerveztek rá kongresszust is, nagyobb tömeget az még így sem vonzott…


[poll id=”17″]