Janukovics egykori ukrán elnököt már nem körözi az Interpol


Viktor Janukovics védőügyvédje bejelentette, hogy az Interpol ez év július 16-án levette a körözési listáról a volt ukrán elnök személyét, miután kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az ukrán kormány által indított nemzetközi feljelentés indoka politikai jellegű.

A Joseph Hage Aronson ügyvédi iroda, amely Viktor Janukovics egykori ukrán elnök érdekeit képviseli a jelenlegi ukrán kormány által iniciált feljelentéssel szemben bejelentette, hogy „Janukovics többé nem szerpel az Intepol körözési listáján”. A neves ügyvédi iroda képviselőinek sikerült bebizonyítani, hogy a jelenlegi ukrán kormány által indított eljárás politikai jellegű motivációk alapján született.

Janukovivcsot törvényesen választották meg Ukrajna elnökének 2010 február 25-én. 2014 február 22-én az ukrán parlament kimondta az elnöki hatalom megvonását Viktor Janukovicstól, ilyen döntés példa nélkül áll Ukrajna történelmében.

Az erőszakos hatalomváltást követően Janukovics elhagyta Ukrajnát, és a támadások ellen személyes védelmet kért az orosz hatóságoktól. Elmondása szerint életre-halálra kerestette őt és családját az új puccsal hatalomra jutott kijevi kormány. A sikeres menekülést követően Oroszország déli részén él emigrációban. Kijev 2015 január 20-án adta ki a körözést ellene, amelyet az Interpol úgynevezett „vörös kártya” jelzésű, legmagasabb fokozatú körözése követett.


[poll id=”17″]