Magyarország egyetlen egy menekültet, illetve menedékkérőt sem hajlandó befogadni


Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei abban állapodtak meg, hogy a tagállamok önkéntes alapon összesen 54 760 menekültet és menedékkérőt fogadnak be. A belügyminiszterek megegyeztek, hogy 22 504 menekültet fogadnak be az unión kívülről, konfliktuszónákból, menekülttáborokból – írja az Index.hu.

Viszont az eredetileg tervezett 40 ezer helyett egyelőre 32 256 menedékkérőt vesznek át a két uniós „frontországból”, Olaszországból és Görögországból.

Magyarország egyik csoportból sem fogad be menekülteket vagy menedékkérőket. Reménykeltő, csalódott, kínos – így írta le az uniós elnökséget betöltő Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn a tagállamok hozzájárulását a tanácskozás után.

A két legjobban sújtott országból Ausztria sem vesz át, de a konfliktuszónákból csak Magyarország nem fogad be új menedékkérőt, miközben például Málta 14 helyet, Észtország húszat ajánlott fel.

Csak Magyarország nullázta ki mindkét rubrikát: menedékkérők fogadását a konfliktuszónákból (resettlement), illetve áthelyezésüket (relocation) Görögországból vagy Olaszországból. Az első programban Dánia és Nagy-Britannia is részt vesz, a második alól szerződésbe foglalt mentességük van. Írországnak is, ők mégis vállalnak 600 embert.


[poll id=”17″]