“Provokáció” Dél-Oszétia határának kijelölése Oroszország által


Provokációnak nevezte az Európai Unió elnöke hétfőn, hogy Oroszország határköveket rakott le az egyik szakadár grúz terület, Dél-Oszétia köré. “Rossz irányba tett lépésnek tartom a szakadár grúz terület, Dél-Oszétia úgynevezett adminisztratív határának a napokban történt kijelölését” – mondta Donald Tusk Tbilisziben, egy sajtótájékoztatón, miután találkozott Giorgi Margvelasvili grúz elnökkel.

“Ez egyértelműen provokáció” – tette hozzá. Tusk arra kérte Oroszországot, hogy tartsa magát a 2008 augusztusában és szeptemberében, az orosz-grúz fegyveres konfliktus után született megállapodásokhoz.

Grúzia két szakadár területe, Dél-Oszétia és Abházia a Moszkvával 2008-ban vívott villámháború nyomán került ki Tbiliszi ellenőrzése alól. Mindkét régióban orosz katonai támaszpontokat találni, a legtöbb ország és az ENSZ ugyanakkor Grúzia részének tekinti ezeket a területeket. Orosz katonák már a háború után elkezdték szögesdróttal és kerítéssel leválasztani Dél-Oszétiát.
A grúz államfő a Tuskkal tartott sajtótájékoztatón elítélte Oroszország lépését, és mint mondta, ahogy a múltban, úgy most és a jövőben is “elfogadhatatlan” a hazája területén elhelyezett “minden egyes újabb szögesdrót és határkő”. “Minden ilyen lépés fájdalmas számunkra” – jegyezte meg.

Grúzia múlt héten közleményben már elítélte a dél-oszétiai határ megjelölését, és arra utalt, hogy e lépéssel az oroszok úgy tesznek, mintha a BP brit energetikai konszern által üzemeltetett Baku-Supsa kőolajvezeték egy része egy másik állam területén haladna. A 830 kilométer hosszú vezeték Azerbajdzsánból a Grúziában található fekete-tengeri Supsa termináljáig halad, és naponta akár 100 ezer hordó kőolajat is képes szállítani.

A 3,7 millió lakosú Grúziának nincsenek diplomáciai kapcsolatai Oroszországgal, ugyanakkor célja, hogy ne legyen köztük ellenséges a viszony, miközben a kaukázusi ország szeretne a NATO és az Európai Unió tagjává is válni.

A volt szovjet tagköztársaság stratégiailag fontos Európa számára, mivel vezetékein keresztül Kaszpi-tengeri gáz és kőolaj érkezik a kontinensre.

mti


[poll id=”17″]