Sikkasztás gyanújába keveredett az Ukrenergo


Arszenyij Jacenyuk teljes körű vizsgálatot rendelt el az Ukrenergo állami vállalatnál. A miniszterelnök arra kérte az adóhatóság feladatait ellátó fiskális szolgálatot, hogy 2014 decemberéig visszamenőleg tartsanak tüzetes pénzügyi leltárt a cégnél, s különösen ellenőrizzék le az állami beszerzések menetét.

A kormányfő arra is kíváncsi, kinek a hatáskörébe tartozik a szakminisztériumnál az Ukrenergo menedzsmentjének a kinevezése, az állami tenderek jóváhagyása. Jacenyuk azok után rendelte el a szigorú vizsgálatot, hogy az előző héten kiderült, az Ukrenergo a piaci ár duplájáért kíván transzformátorokat beszerezni egy zaporizzsjai cégtől. Az állami tender keretében kiírt pályázaton az egyedüli nyertes cég 4 milliárd hrivnyához jutna, miközben a piaci árbecslés szerint termékei csak 2,1 milliárdot érnek. Azaz állami pénzek elsikkasztásának a gyanúja áll fenn.

Arról már nem is beszélve, hogy energetikai szakértők szerint ilyen mennyiségű transzformátorra nincs is szüksége az említett állami vállalatnak.
A pénzügyi szolgálat ellenőrzésének eredményei alapján a kormány hoz döntést a hogyan továbbról.


[poll id=”17″]