Ukrajna nem akar Görögország sorsára jutni


A kijevi kormány mielőbb eredményt szeretne elérni a hitelezőivel folytatott, sebtében összehívott tanácskozáson, már csak azért is, hogy elkerülje az államcsődöt, amely még júliusban bekövetkezhet.

Ukrajna mindenképpen szeretné elkerülni, hogy Görögország sorsára jusson, így a hitelezőkkel folytatott adósságtárgyalásokon a felek visszavettek a harcias retorikából, amely nagyban akadályozta a haladást az elmúlt három hónapban. Mindennek ellenére nem történt megállapodás a múlt héten Washingtonban tartott megbeszéléseken a válság sújtotta kelet-európai ország 70 milliárd dolláros adósságának átütemezéséről – noha a tárgyalásról kiadott közlemény haladásról számolt be. Ugyanakkor nem könnyű áthidalni a szakadékot Ukrajna és nemzetközi hitelezői között, ugyanis a Krím félsziget Moszkva általi annektálása és a kelet-ukrajnai harcok kitörése után egyre nő az ukrán államadósság, amelynek mértéke elemzők szerint ez év végére elérheti a bruttó hazai termék 100 százalékát.

Kijev abban reménykedik, hogy a hitelezők elengedik a kötvényekben megtestesülő államadósság 40 százalékát, amely kicsivel több mint 15 milliárd dollár – ekkor ugyanis Ukrajna számára már fenntarthatóvá válna az adósság. A hitelezők egy – 9 milliárd dollár értékű állampapírt birtokló – csoportja, élén az amerikai Franklin Templeton alapkezelővel, azonban teljesen máshogy gondolja. Szerintük ugyanis semmi szükség adósságleírásra ahhoz, hogy alternatív javaslatot dolgozzanak ki a kötvények lejáratának meghosszabbítására, illetve a kamatfizetés csökkentésére. Az eddig elért egyetlen konkrét eredmény az, hogy javasolták: Ukrajna államadóssága egy részét cseréljék el az értékben a GDP alakulásához kötött kötvényekre. Ezt a javaslatot mindkét fél támogatja, hiszen ha nő a GDP, az jó Ukrajnának, s jó a hitelezőknek, mert javul az állampapírokba fektetett tőke megtérülési mutatója.

Ukrajna mindeddig teljesítette adósságszolgálati kötelezettségeit – beleértve egy 75 millió dolláros kamattörlesztést Oroszországnak –, valamint sikerrel tárgyalt más típusú hitelezőkkel a kötvények lejárati dátumának meghosszabbításáról. A Goldman Sachs amerikai befektetési bank szakértői azonban most arra figyelmeztetnek, hogy még ebben a hónapban bekövetkezhet a fizetésképtelenség, amikor 120 millió dollár törlesztése válik esedékessé.

Napi Gazdaság Online


[poll id=”17″]