Az ukránok feketelistára tették Depardieu-t


Feketelistára került Gerard Depardieu francia (és immár részben orosz) színész, mivel – az indoklás szerint – fenyegetést jelent az ukrán nemzet biztonságára. A France-Ouest szerint a döntés hátterében a színész Putyin-pártisága áll, 2013 januárjában – az orosz állampolgárság felvételekor – maga az államfő adta át neki az új útlevelét. Depardieu gyakran szólal fel Putyin mellett, amivel alighanem feldühíthette az Oroszországgal pattanásig feszült viszonyban lévő Ukrajna vezetőit – olvasható az MNO portálon.

A rigai filmfesztiválon, 2014-ben például olyat talált mondani, hogy szereti „Oroszországot és Ukrajnát, ami Oroszország része”. Mivel ekkor már a nagy keleti szomszéd elszakította a Krím félszigetet Ukrajnától, a kijelentés hatására aligha ugrott meg a színész népszerűsége Kijevben. „Putyin erős, Oroszországnak pedig szüksége van erre az emberre. Isten áldja a lelkét!” – mondta 2013-ban az orosz elnökről.

Depardieu 2012-ben hagyta el Franciaországot, mivel kevesebbet akart adózni, Belgiumba költözött. Jean-Marc Ayrault akkori szocialista miniszterelnök a lépést szánalmasnak minősítette.


[poll id=”17″]