Érdeke-e Kijevnek a Donbássz demilitarizálása?


A tegnap Minszkben összeült tárgyalásra a kontakt csoport. A tárgyalások egyik alapvető napirendi pontja a kölcsönös fegyverzetvisszavonási hadművelet volt, amely a béke megteremtésének alapköve. Az LNR és a DNR képviselői ragaszkodnak hozzá, hogy a demilitarizációra vonatkozóan egyezmény szülessen, amelyet minden érdeket fél aláír –írja a Vesztyi.ru.

A nap két legfontosabb témája a frontvonalról történő kölcsönös fegyverzetvisszavonás és az ukrán alkotmány reformja volt. Május óta nem sikerült áttörést elérni egyik témában sem, ám a napokban a felkelők meglepő gesztussal egyoldalúan visszavonták 100 mm-nél kisebb kaliberű fegyvereiket és harckocsijaikat a frontvonalból, mégpedig az EBESZ képviselőinek szigorú ellenőrzése mellett.

Petro Porosenko elnök sajtószolgálata kijelentette, hogy a minszki találkozón az ukrán fél követelni fogja az orosz-ukrán határon felállítandó demarkációs alcsoport létrehozását, és az őszre Novorossziában meghirdetett regionális választások elhalasztását. „Kijev saját hatáskörben kívánja eldönteni, hogy mikor és hol történjen meg a szavazás, illetve egyáltalán sor kerüljön-e a Donbássz független akaratkinyilvánítására” –áll a közleményben.

Ez a kérdés csakúgy, mint a Donbásszban a helyi önrendelkezés jogkörének megteremtése, talán a legbonyolultabb problémakör a békés rendezés útján. Dacára annak, hogy az ukrán elnök már aláírta ezen reformfolyamatok engedélyezését, valójában maga a végrehajtás már több mint fél éve egyre húzódik.

“Nem kizárt, hogy a ma kezdődött minszki találkozó lökést adhat a békefolyamat kiszélesítésének”

– nyilatkozták a résztvevők.

A tárgyalás végén az érintett felek megegyeztek abban, hogy kivonják a területről a 100 mm-es kalibernél kisebb fegyvereket. Ezt azonban nem rögzítették írásban.


[poll id=”17″]