Jacenyuk az utolsó bőrt is lehúzná


A külföldön dolgozó ukránok milliói árán szeretné betömni a hatalmas költségvetési lyukakat Arszenyij Jacenyuk. A miniszterelnök azt javasolja, adóztassák meg az ország határain túlról érkező jövedelmeket.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet már ki is dolgozta a kormány, számol be a 112.ua. Az elképzelések szerint 15-20 százalékos adót vetnének ki az ukrajnai vendégmunkások keresetére, amit a családjaiknak utalnak haza. Cserébe Jacenyukék nyugellátást ígérnek öregkorukra.

Becslések szerint minimum 5-6 millió ukrán polgár dolgozik külföldön. Mondani sem kell, nem jó szántukból, hanem azért, hogy valahogyan eltarthassák családjaikat. A kritikus hazai gazdasági helyzet miatt a számuk a közeljövőben akár megduplázódhat. A keserves munkával megkeresett jövedelmeikre kivetett adóból évi 40-60 milliárd hrivnyára számít Jacenyuk.

Csak az idei év első felében 3,4 milliárd dollárt küldtek haza Ukrajnába a vendégmunkások. Ez a hivatalosan hazautalt összeg, azaz amit hivatalos pénzügyi tranzakcióval tettek, de ezen kívül hatalmas összegek vándorolnak még vissza úgymond zsebben.