Jövő csütörtökön indul az Oroszországban elfogott ukrán pilótanő pere


Kitűzték Nagyija Szavcsenko, az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő, és egyben parlamenti képviselő perének kezdetét. Július 30-án előzetes meghallgatást tartanak – közölte a dél-oroszországi Donyeck város bíróságának sajtótitkára kedden.

Az ukrán pilótanőt azzal vádolják, hogy köze volt két orosz tévés riporter halálához Kelet-Ukrajnában, és illegálisan lépte át a határt. Az orosz szövetségi nyomozóhatóság szerint Szavcsenko az ukrán fegyveresekhez továbbította az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit.

Szavcsenkót tavaly nyár óta tartották őrizetben az orosz fővárosban, saját bevallása szerint délkelet-ukrajnai szakadárok rabolták el és adták át az orosz hatóságoknak. Az orosz verzió szerint viszont illegálisan lépte át a határt. A pilótanő hónapokig éhségsztrájkolt, emiatt kórházba is került.

A napokban Donyeckba szállították Szavcsenkót, aki korábban azt kérte a főügyészségtől, hogy változtassa meg azt a döntést, amelynek értelmében az orosz fővárosból Donyeck városának bíróságára helyezték át az ügyét. Az ENSZ főtitkárának, valamint az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének és az Európai Parlament elnökeinek írt levelében úgy vélte, hogy a lépéssel az orosz hatóságok a védelem és a sajtó munkáját akarták korlátozni. Hozzátette: személyes biztonsága is kétségessé válna Kelet-Ukrajnában.

Ha a bíróság bűnösnek találja, akár 25 évi börtönbüntetésre is ítélhetik. Szavcsenko ártatlannak vallja magát.

mti


[poll id=”17″]