Miért jött valójában az amerikai nagykövet?!


Több háttérvélemény is megjelent Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet keddi kárpátaljai látogatásáról. A GolosKarpat a vizit apropóján megkérdezte Szerhij Fedaka ungvári politológust, aki egyértelmű összefüggésbe hozta az amerikai diplomata útját a Munkácson történtekkel.

Az elemző biztos abban, hogy az Egyesült Államok kiemelt figyelemmel kíséri az Ukrajna és az Európai Unió határán zajló fekete kereskedelmet, kiváltképp a fegyver- és a kábítószercsempészetet. Szerinte Pyatt azért jött, hogy személyesen, első kézből tájékozódjon a helyzetről. Látogatása üzenet is lehet azoknak a szereplőknek, akik érintettek ebben az egészben, s akik a kezükben tartják az itteni politikai, üzleti szálakat. Konkrétan két nevet említett. Viktor Balogáét és Mihajlo Lanyóét, ők azok, akiknek közvetett módon szerepük volt a munkácsi lövöldözés kialakulásában.

Fedaka úgy látja, Viktor Baloga könnyen Igor Kolomojszkij sorsára juthat. A dnyepropetrovszki oligarcha konfliktusba került Petro Porosenko elnökkel, aminek hatására a nemzetközi politikai háttértámogatás kihátrált mögüle, s így távozni kényszerült kormányzói posztjáról, s üzleti befolyása is veszteségeket szenvedett el. Ugyanez várhat Balogára is. A politológus szerint, ha Washington akarja, befagyaszthatja Baloga külföldi számláit, amivel nagyon meggyengítheti mozgásterét. Az ominózus cikkben az áll, hogy Viktor Balogának minden bizonnyal osztrák állampolgársága is van, s tőkéjét Ausztriában és Ciprusban őrzi.

Pyatt azonban a Jobb Szektornak is üzent a megyénkben tett látogatásával. Éspedig azt, hogy az Egyesült Államok határozottan Petro Porosenkót és az államhatalmat támogatja mindenféle szélsőséges megnyilvánulással szemben. Azt, hogy veszélyes a kárpátaljai helyzet, jól mutatja, hogy nagy erőkkel van jelen a vidéken a karhatalom, azaz nem zárható ki újabb támadás sem a radikálisok részéről…

Olyan infók is terjednek, hogy a félkatonai szervezet emberei nagy számban beszivárogtak a megyénkbe, s valamire készülhetnek. Reméljük, ezek a híresztelések csupán az emberi agy rémes szülöttei, s a valóságban lecsillapszik a feszült helyzet.

Mindenestre a Kárpátaljára irányuló kiemelt belföldi és külföldi figyelem azt mondatja velem, nem árt óvatosnak és körültekintőnek lennünk.

Nemes István


[poll id=”17″]