Munkácsi lövöldözés: a turizmus is halálos sebet kapott


A Munkácson történt fegyveres összetűzések miatt elmarad a hétvégére tervezett Borzsa-parti Hagyományőrző Lecsófesztivál – áll a szervezőbizottság közleményében. Bereg-vidéken minden ez évre tervezett eseményt elhalasztottak. Úgy fest, a munkácsi véres események vidékünk turizmusán is halálos sebet ütött.

A munkácsi történések nyomán a magyarországi csapatok sorra mondták vissza a részvételt, ezért úgy határoztunk, hogy nem rendezzük meg a fesztivált” – fogalmazott nyilatkozatában Csizmár Sarolta. A Bereg-vidéki Falusi Turizmus Szövetség elnöke a közleményben nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egy hónapot csúsztatva, az augusztus végi borzsovai falunap alkalmával mégis megrendezik a lecsófesztivált. A szakember állítása szerint a fegyveres konfliktus miatt több magyarországi turistacsoport is lemondta kárpátaljai útját. Korábban lapunknak nyilatkozva azt is elmondta, hogy az ukrajnai történések miatt az idén több hagyományos Bereg-vidéki eseményt is kénytelenek elhalasztani, például a Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál is elmarad.

Hasonlóan borúsan látja a kialakult helyzetet Bíró Tibor, a makkosjánosi Helikon Hotel vezetője. Állítása szerint a külföldi, köztük magyarországi vendégek messziről elkerülik Ukrajnát, Kárpátalját, de az állítólagos munkácsi maffiaháború a belföldi turistákat is elriasztotta.
Másfél éve, a kelet-ukrajnai konfliktus kezdetekor a magyarországi utazásszervezők sorra mondták le a foglalásokat. A magyar turisták azóta sem mernek Kárpátaljára jönni. Részben megmentette az ágazatot, hogy ugrásszerűen megnőtt a belföldi vendégek száma, amiben a hrivnya romlása és a Krím-félsziget annektálása is közrejátszott. Sikerült nyitnunk a belső piacok felé, az ukrán utazásszervezők is komoly perspektívát láttak a régióban. A múlt szombati események után azonban, a magyarországiakhoz hasonlóan az ukrajnai turistákat is elvesztettük. Megismétlődtek a másfél évvel ezelőtt történtek, a hírek hallatán szinte mindenki lemondta előfoglalását. Természetesen megértjük az emberek reakcióját, a pénzéért a turista nemcsak kikapcsolódni akar, hanem biztonságot is. Ezt most megyénkben senki nem tudja garantálni. Nehéz előre megjósolni, mikor heveri ki az ágazat az újabb csapást. Egy biztos, gyötrelmes és hosszú folyamat lesz visszanyerni az emberek bizalmát” – fogalmazott a Bíró Tibor.

Ötvös Ida, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség elnöke elkeseredetten panaszolta, a tavalyi pangás után az idén elkezdtek visszaszivárogni a magyarországi vendégeik, de a július 11-i munkácsi történések újabb és a korábbinál még mélyebb válságba taszították az ágazatot.
Július 15-re vártunk egy magyar csoportot, ám ahogy értesültek a lövöldözésről, csörgött is a telefon: lemondták a foglalást. Eddig azt szajkóztuk, hogy Kárpátalja a béke szigete és tőlünk több száz kilométerre történnek a harci cselekmények. Ez az illúzió most teljesen szertefoszlott. Teljesen tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, hogyan tovább. Nem tehetünk mást, mint hogy megpróbáljuk túlélni ezt a nehéz időszakot” – mondta a szövetség elnöke.

Míg az ágazat szereplői pesszimisták, addig Fegyir Sándor turisztikai szakember még ebben a helyzetben is bizakodóan nyilatkozik. Az UNE turisztikai tanszékének vezetője szerint a lövöldözés nem döntötte teljesen romba Kárpátalja imidzsét.
Bármilyen negatív esemény sokat ront az adott térség megítélésén. Ám ezt nálunk jóval nagyobb turistacélpontok is kiheverték. Például a barcelonai és a párizsi robbantások, vagy a New Yorki-i terrortámadás ellenére is a turisták újra látogatják ezeket a helyeket. Pedig az utóbbiban több mint háromezren haltak meg.

Szabó Sándor/Kiszó

[poll id=”17″]