Nem kellünk Európának


Jelentősen nőtt a schengeni tagállamok ukrajnai külképviseletei által elutasított vízumkérelmek száma. A 22 tagállamból 16 sokkal több kérelmet utasított el, mint korábban. S ez a negatív tendencia éppen akkor figyelhető meg, amikor Brüsszelben azzal etetik Ukrajnát, hamarosan vízummentességet kaphat az ország. Amint arról már mi is írtunk, szakértők szerint a munkácsi események csak tovább rontják majd ezt a szituációt.

A kedvezőtlen trendről Pavlo Klimkin külügyminiszter beszélt a parlament illetékes, európai integrációs bizottságának az ülésén. Szerinte szándékosan cselekszenek így az uniós tagállamok. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a konzulátusokon olyan igazoló dokumentumokat is bekérnek, amelyek nem is kötelezőek vízumigényléskor. A miniszter szerint azért teszik, hogy elutasíthassák az ukrán állampolgárok kérelmeit.
Az egészben az a legnagyobb paradox, hogy a folyamat 2013 végétől váltott határozottan negatív mederbe, azaz az „Euromajdan” kirobbanása óta, holott mindenki azzal érvelt, hogy az akkori rezsim eltávolításával megnyílik az egyenes út Európa felé. A gyakorlatban viszont azóta fordult „rükvercbe” az egész.

A legnagyobb mértékben Svájc és Finnország utasítja vissza az ukránok vízumkérelmeit, az elutasítások száma ezeken a külképviseleteken háromszorosan nőttek. Görögország, Portugália, Spanyolország és Svédország majdnem kétszer annyi igénylést dob vissza, mint 2013-ban.
Mindemellett Klimkin azt is kifogásolta, hogy eleve, rengeteget kell várni a vízumigénylésre, merthogy a konzulátusokon mesterségesen gerjesztik a sorokat, ezzel is elijesztve a potenciális utazókat. S az is ront az összképen, hogy nagyon sok esetben csak pár napra, maximum egy-két hónapra adnak ki utazási engedélyt a schengeni tagállamok.

Az ukrán külügyminiszter kirohanása után kíváncsiak voltunk, vajon ezen a téren mi a helyzet a Kárpátalján működő két magyarországi külképviseleten. A konzulátusok honlapjain próbálkoztunk a vízumigényléshez szükséges bejelentkezéssel. Ungváron október végéig egyáltalán nem találtunk szabad időpontot a legnépszerűbb, C-típusú vízumigénylésre. De a kishatárra vágyók is leghamarabb csak augusztus utolsó napjaiban kereshetik fel az Ung-parti intézményt. Aki munkavállalói vízumot szeretne, az is jobban teszi, ha türelmes lesz. Szerda délután augusztusra egyetlen egy szabad helyet találtunk, de szeptemberre is csupán alig néhányat.

Beregszászban egy kevéssel jobb a helyzet. Ott augusztus 28-a az első szabad időpont C-vízumra, kishatárforgalmi engedélyre pedig augusztus 27-e. Ám ez utóbbinál ne feledjük, akár egy hónapot is várni kell, mire az elkészül…


[poll id=”17″]