Olcsóbb lett a dél-afrikai szén


Ukrajna a korábbi 100 dolláros tonnánkénti ár helyett az elkövetkező időszakban 80 dollárért vásárolja a szenet a Dél-Afrikai Köztársaságból – mondta kijevi sajtótájékoztatóján Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi és szénipari miniszter.

„A szén tonnánkénti ára 50-52 dollár, ehhez jön még a 12-13 dolláros logisztikai és szállítási költség, az odesszai kikötői átrakodás és az ukrajnai szállítás díja. Úgy számolunk, hogy ezzel beleférünk a kitűzött 80 dolláros tonnánkénti árba. Ez azt jelentené, hogy az előző évhez képest idén 20 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a fűtőanyaghoz” – hangsúlyozta a miniszter.

Volodimir Demcsisin kihangsúlyozta, hogy a téli időszak átvészeléséhez 4 millió tonna antracit-szénre van szüksége az ukrán hőerőműveknek. Ez közel 2 milliárd hrivnya kiadást jelent a költségvetés számára. Már elkészült a finanszírozási kormányrendelete, így Demcsisin bízik abban, hogy még a héten pont kerülhet ennek az igen fontos kérdésnek a végére. A miniszter azt is elismerte, hogy a dél-afrikai mellett a korábbiakhoz hasonlóan bizonyos mennyiségben Oroszországból is érkezik majd antracit-szén.


[poll id=”17″]