Bohózattá vált a Kárpátalján beígért nagy vámoscsere


A Kárpátalja Megyei Vámhivatal teljes állományának menesztése helyett alig kéttucatnyi vámost mentettek fel a tisztségéből.

Az Origo szerint a munkácsi eseményeket követően az ukrán Állami Fiskális Szolgálaton belül felállított pénzügyi nyomozócsapat a mai napig mindössze 17 vámtisztet mentett fel a vizsgálat befejeztéig. Ráadásul – habár csak megbízotti minőségben – a megyei vámhivatal parancsnoka is megmaradt a hivatalában.

Az ungvári Zakarpattya online híradása szerint ez lett abból a nagyszabású elbocsátásból, amit Arszenyij Jacenyuk helyezett kilátásba a Kárpátalján virágzó csempészüzletág napvilágra kerülése után. Az ukrán kormányfő két hete jelentette be hangzatosan, hogy a parancsnokoktól az utolsó munkatársig mindenkinek távoznia kell a kárpátaljai vámhivatalból. Ám azóta is minden a régi medrében halad.

A kárpátaljai ukrán sajtóbohózatnak nevezte azt, ami a történtek után a beharangozott tisztogatási ígéret helyett történt máig a vámhivataloknál.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormány szerdai ülésén bejelentette: több nyugat-ukrajnai vámhivatal irányítását, működtetését egy brit társaságnak kívánják átadni. Erről IDE kattintva olvashat!


[poll id=”17″]