Figyelmeztetés: viharok, özönvízszerű eső is lehet


A hőség továbbra is tombol, de a zivatarok környezetében hirtelen 10 fokot is hűlhet a levegő.

Két nyugati megyében már csak másodfokú figyelmeztetés van érvényben a csütörtöki hőség miatt, az ország többi megyéjére pedig piros figyelmeztetést adtak ki a legalább 27 fokos napi középhőmérséklet miatt. Emellett Csongrád és Békés kivételével az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a csütörtökre várható zivatarok és felhőszakadás miatt.

Somogy, Fejér és Veszprém megyében különösen sok eső hullhat, rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadékra van kilátás, emiatt ebben a három megyében másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adtak ki az özönvíz miatt.

Csütörtök délelőtt még országszerte napos idő lesz, de egyre több helyen megkezdődik a gomolyfelhő-képződés. A déli óráktól kezdve előbb a Dunántúlon, később a Dunától keletre is a magasba törő zivatarfelhők alakulnak ki és a Dunántúlon többfelé, a Duna-Tisza közén szórványosan, a Tiszántúlon csak kevés helyen alakul ki zápor, zivatar. Egyes zivatargócokban egy-két óra alatt komoly csapadék is lezúdulhat, emellett néhol jégeső is lehet.

Zivatarok környezetében hirtelen 10 fokot is csökkenhet a hőmérséklet

Az Alföldön és az északi hegyekben megélénkül a déli, délutántól a Kisalföld irányából egyre többfelé megerősödik az északnyugati szél. Zivatarokban átmenetileg viharos kifutószél is előfordul, emellett hirtelen 10 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb, a Nyugat-Dunántúlon a mérsékeltebb felmelegedés. Késő estére 24, 31 fokig csökken a hőmérséklet, de a zivataros helyeken ennél hűvösebb is lehet.

OMSZ/HVG

[poll id=”17″]