Megszavazták a görögök a hitelezők által követelt törvénycsomagot


Simán átment a javaslat a görög parlamentben, pedig Ciprasz pártjának jó néhány képviselője ellene szavazott. Akár már pénteken megkezdődhetnek az újabb tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel – közli a vs.hu.

A görög parlament csütörtökre virradóra nagy többséggel jóváhagyta azt a még kedden beterjesztett törvénycsomagot, amelynek elfogadása a feltétele volt annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról.
Alekszisz Ciprasz pártjának baloldali radikálisai ugyan ismét a kormányfő ellen fordultak, de az Európa-párti ellenzéki képviselők támogatásával elfogadták a reformtervezeteket.

A 300 fős parlamentben 230 képviselő voksolt a reformra, 63 ellene, öten tartózkodtak, két törvényhozó pedig hiányzott. A Sziriza képviselői közül 31 szavazott a hitelezők által elvárt intézkedések második része ellen, 5 pedig tartózkodott, míg a múlt héten az első csomagról – a forgalmi adóról és a nyugdíjreformról – tartott voksoláson 39 törvényhozó hátrált ki a kormányfő mögül.


[poll id=”17″]