Óriási a visszaesés az „Euromajdan” óta


Ukrajnában az élet minden területén hatalmas visszaesés figyelhető meg. Összedőlt a pénzpiac, elmaradnak a befektetések, csökken a munkahelyek száma, egyre többen kerülnek a szegénységi szint alá. Csak kevés dolog növekszik, például a bűnözés, a munkanélküliség vagy mondjuk a nincstelenség…

Az alábbi táblázatokból, igaz, ukrán nyelvűek, de jól kivehető, hogy az „Euromajdanos” fordulat óta rosszabbul, sokkal rosszabbul élünk. Az ország hanyatlása jelenleg szinte megállíthatatlannak tűnik.

25,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, 13,2 százalékkal a gyógyszeripar, 12,4 százalékkal az élelmiszeripar, míg közel 10 százalékkal az agrárium.
2014 végéhez képest az idén öt hónap alatt 30 százalékkal nőtt az államadósság, s elérte a 42 trillió hrivnyát. 2015 eddig eltelt részében fejenként 1900 dollárt tett ki az államadósság mértéke.

36 százalékos az Európai Unió országaival folytatott export visszaesése, a posztszovjet térségben ez a szám még magasabb, 57 százalékos. Hivatalosan 11 százalékos a munkanélküliség, legalább 5 millió ukránnak nincs állása. S ezek ugye kozmetikázott számok, a valóság még durvább képet mutat.
Az ukránok harmada szegény, a magukat a középosztályhoz sorolók aránya pedig a felére zuhant, s becslések szerint olyan 11 százalékot tesz ki.


[poll id=”17″]