Óriási felfedezés bejelentésére készül a NASA!


Csütörtökön nagy bejelentésre készül a NASA. Az élőben követhető sajtókonferencián a Kepler-űrteleszkóp legújabb felfedezéséről számolnak majd be a csillagászok.

A felfokozott várakozások oka, hogy a Kepler-teleszkóp feladata nem más, mint olyan Naprendszerünkön kívüli bolygók felkutatása, amelyeken lehetséges az élet kialakulása. Azaz a Kepler nemcsak„akármilyen” exobolygókat kémlel, hanem további „Földeket” keres.

Az űrteleszkópot 2009. március 6-án lőtték ki a világűrbe, és azon év nyara óta küld adatokat. Bill Borucki fizikus, a Kepler-űrteleszkóp atyja szerint „ez lehetne a valaha indított legunalmasabb küldetés, mindig ugyanazokról a csillagokról készítünk képeket, éveken át, a végkimerülésig”. Eddig is ismertünk exobolygókat, amelyek java része azonban szilárd felülettel és tengerekkel nem rendelkező, barátságtalan gázbolygó.

A várható NASA bejelentés azonban rácáfolni látszik a 2009-es prognózisra. Borucki ugyanis járható felülettel rendelkező világokat keres, amelyek csillagok körül, lakható zónába esőtávolságra keringenek. Ez azt jelenti, hogy ebben az övezetben mérsékelt hőmérséklet uralkodik, és létezhet cseppfolyós víz, az általunk ismert élet alapja. A Kepler-teleszkóp tehát a sajátunkhoz hasonló, (nem túl mély) óceánokkal, (nem túl ritka) légkörrel és lehetőleg aktív – az atmoszférát tápláló és azt kémiailag regeneráló – vulkánokkal rendelkező bolygók után kutat.

A Kepler felfedezésével kapcsolatos bejelentés tehát méltán hozhatja izgalomba a bolygóvadászokat, mert az elsőként felmerülő kérdés: van élet a Földön kívül is?

GEO


[poll id=”17″]