A felkelőkkel való párbeszédre szólított fel Putyin


A felkelő népköztársaságokkal való közvetlen párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Kijevnek Vlagyimir Putyin orosz elnök a “normandiai négyek” másik három – Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen.

Az orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnökkel folyatott telefonbeszélgetésen közölte: az ukrajnai konfliktus rendezése nem lehetséges a kijevi hatalom és a “népköztársaságok” közötti közvetlen dialógus nélkül. Felszólította Kijevet, adják meg a DNR-nek és az LNR-nek a különleges státuszt, amelyet törvényben is rögzítsenek. Emellett a népköztársaságok őszi helyhatósági választásainak biztosítását is követelte ukrán kollégájától.

A Kreml közleménye szerint Putyin a telefonbeszélgetésen elégedettségének is hangot adott, mert miután kedden a háromoldalú kontaktcsoport – az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ), Oroszország és Ukrajna képviselői – között Minszkben létrejött a frontvonal mentén létrehozandó harminc kilométeres ütközőövezetről szóló megállapodás, az orosz elnök szerint a felkelők megkezdték a nehézfegyverek kivonását.

Az egyezmény értelmében a szemben álló felek a frontvonaltól tizenöt kilométerre vonják vissza a százhúsz milliméteres kalibernél kisebb gránátvetőket, és a száz milliméteres kalibernél kisebb tüzérségi lövegeket a térségben. A Kreml közleménye szerint Putyin annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők kivonuljanak a Mariupol kikötővároshoz közeli Sirokinéből. Mint mondta, a felkelők jó szándékuk jeléül ezt már megtették.

Petro Porosenko a megállapodással kapcsolatban szerdán reményét fejezte ki, hogy ezzel megkezdődik a valódi tűzszünet, a nehézfegyverzet tényleges visszavonása, ami révén a továbbiakban megkezdődhet ezen területek Ukrajnába történő politikai és gazdasági visszaillesztése.

Ukrán sajtóközlések szerint Porosenko a csütörtöki telefonbeszélgetésen azonban a Donyec-medencei helyzet súlyosbodásáról beszélt, ami főként a felkelők erősödő tüzérségi támadásaiból fakad.

mti/KH

[poll id=”17″]