A Krímet felkereső francia képviselők remélik, látogatásuk utat nyit mások előtt


A Krímbe érkezett csütörtökön az a tíz fős francia parlamenti küldöttség, amelyet a Nemzetgyűlés külügyi bizottságának tagja, Thierry Mariani vezet.

A delegáció Moszkván keresztül utazott a félszigetre, ahol Szimferopolt, Jaltát és Szevasztopolt keresi fel – számolt be a RIA Novoszty orosz hírügynökség.

Mariani hangoztatta, nemrégiben értesült arról, hogy nem ajánlott a látogatás a Krímbe. Kijelentette, hogy látogatásuk válasz azoknak, akik nem tanácsolták az utazást. Azt is megjegyezte, hogy az Oroszország elleni szankciók a gyengeség jelei.

A politikus a delegáció oroszországi látogatásáról előzetesen egyeztetett Laurent Fabius külügyminiszterrel, aki “teljes mértékben ellenezte” azt. Mariani ugyanakkor hangoztatta, hogy a parlamenti képviselők szabadon dönthetik el, hogy hova utaznak. A delegáció szinte összes tagja a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobboldali ellenzéki párt tagja. Úgy vélekedett, hogy a Krím tavalyi elcsatolása óta ez az első jelentősebb nyugati küldöttség, amely felkeresi a régiót és remélhetőleg mások is követik majd példájukat.

A küldöttségvezető kiemelte, készek megvitatni, miképpen valósítható meg a kölcsönösen előnyös együttműködés Franciaország és az Oroszországi Föderáció között, egyebek között a turizmus területén.

Az ukrán külügyminisztérium úgy minősítette a látogatást, hogy az nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását, és az ukrán törvényhozás szándékos megsértését jelenti.

MTI

[poll id=”17″]